Két férfi támadta meg a Svéd Demokraták (SD) várandós tagját egy szavazóhelyiség közelében.

Fotó: Svéd Demokraták

Fotó: Svéd Demokraták

Emilia Orpana Stockholmtól 35 kilométerre, Nynäshamn városában kampányolt a Svéd Demokraták mellett a vasárnapi választások alatt, amikor megtámadták.

A fiatal nő azt nyilatkozta, attól rettegett leginkább, hogy támadói hasba rúgják.

Ugyanez a két férfi verbálisan inzultálta a párt egy másik tagját és egy harmadik személyt, aki szavazni érkezett.

Emilia Orpana azt nyilatkozta az Aftonbladet című svéd lapnak, hogy az egyik férfi azzal fenyegette őket, a társa „fejére lép” és mindkettőjüket megöli. Ugyanakkor megpróbálták erőszakkal elvenni tőlük szavazócéduláikat, az egyik férfi őt „rasszistának” és „ribancnak” nevezte, és leköpte.

Amikor a szavazóhelyiségben tartózkodó küldöttek észrevették, mi történik, a nő segítségére siettek. 

A svéd rendőrség megerősítette, hogy a támadás délelőtt fél 11 előtt nem sokkal történt, két és fél órával a szavazóhelyiségek megnyitását követően. Bár személyi sérülés nem történt, a nyomozást ismeretlen tettes ellen megindították.

Jimmie Akesson, az SD elnöke nyilatkozatban arra emlékeztetett, hogy szokatlanul sok támadás érte a különböző pártok kampányában résztvevő embereket, míg Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök azt hangsúlyozta, az ehhez hasonló támadásoknak arra kell emlékeztetniük a svéd polgárokat, hogy kiálljanak a demorácia és az egyenlő elbánás elve mellett.

A dél-svédországi Lundban Ann Heberlein, a Mérsékeltek egyik politikusa számolt be arról, hogy amikor a szavazóhelyiség felé tartott, egy férfi lerohanta és „fasisztának” nevezte. Heberlein szintén az Aftonbladetnek azt nyilatkozta, „Akik ott voltak, azok közül senki nem avatkozott közbe. Csak akkor hagyott végre békén a zaklató, amikor a férjem megérkezett. (…) [Az ismeretlen férfi] ‘pin*nak’, ‘fasisztának’ és ‘k*rvának’ nevezett”.