Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh
Hirdetés

Várhelyi Olivér az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését jelentő, Ukrajnával tartott első kormányközi konferenciát követő sajtótájékoztatón mindenekelőtt arra hívta fel a figyelmet, hogy a bővítés hosszútávú geostratégiai befektetést jelent a békébe, a biztonságba, a stabilitásba és az egész kontinens jólétébe és felemelkedésébe.

Közölte, az Európai Bizottság a csatlakozási folyamat során szorosan nyomon fogja követni Ukrajna előrehaladását az uniós integráció útján, és rendszeresen jelentést tesz arról az Európai Unió illetékes tanácsának.

A keddi ülés aláhúzza az Európai Unió bővítési politikájának fontosságát, a bővítés a jelenlegi geopolitikai helyzetben minden korábbinál szükségesebb. A bővítés minden fél javát szolgáló átalakulási folyamat – tette hozzá a magyar uniós biztos.

Hadja Lahbib, az Európai Unió Tanácsának június 30-ig tartó, féléves elnökségét betöltő Belgium külügyekért és általános ügyekért felelős miniszere a sajtóértekezleten kiemelte, a csatlakozási folyamat során Ukrajnának számos fontos reformot kell végrehajtania, különös figyelemmel a jogállamiság megerősítésére, az igazságszolgáltatás függetlenségére és a korrupcióellenes harcra.

Korábban írtuk

A belga miniszer reményét fejezte ki, hogy a kijevi vezetés továbbra is ugyanazzal az elhatározással hajtja majd végre a szükséges reformokat, ahogyan a tárgyalások megkezdéséhez szükséges feltételeket teljesítette.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna már most az EU közeli partnere. A társulási megállapodás, amely magában foglalja a mélyreható és átfogó szabadkereskedelmi térségben való részvételt is, a két fél közötti, számos területen folytatott széleskörű együttműködés alapját képezi. Az EU és Ukrajna emellett szorosan és összehangoltan kezeli a kül- és biztonságpolitikát – mondta.

Jövőbeli tagállamként Ukrajnától az EU elvárja, hogy továbbra is ragaszkodjon az Európai Unióról szóló szerződésben felsorolt értékekhez, nevezetesen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, valamint az emberi jogok, ideértve a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásához – emelte ki.

Azzal összefüggésben, hogy az Ukrajnával folyatott tárgyalások után az Európai Unió koraeste Moldovával tartja az első kormányközi konferenciát, Lahbib hozzátette: a csatlakozási tárgyalások megkezdésével az EU tagországai erős jelzést küldenek arról, hogy mindkét ország jövője az európai családban van.