Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

Morawiecki a koronavírus-járvány kapcsán tervezett újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket bemutató sajtókonferenciáján újságírói kérdésre válaszolva tért ki a luxembourgi székhelyű uniós jogi intézmény aznapi döntésére.

A kormány a lengyel alkotmánybírósághoz, vagyis a legmagasabb lengyel fellebbviteli intézményhez fordul véleményért – helyezte kilátásba Morawiecki. A benyújtandó véleménykérés arra vonatkozik majd, hogy az Európai Bíróság jogosult-e az olyan előzetes intézkedések elrendelésére, mint amilyen Lengyelországra vonatkozóan született – fejtette ki.

Közölte továbbá: az elemzések elkészítése után, „megfelelő időben, az eljárásoknak megfelelően” reagál Varsó a luxembourgi döntésre.

Az Európai Bizottság januárban kezdeményezte a tavalyi lengyel igazságügyi reform keretében létrehozott legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara felfüggesztését az uniós bíróságnál, mivel megítélése szerint az újonnan bevezetett szabályok nem garantálják az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A luxembourgi végzés kapcsán szerda délelőtt Anna Dalkowska lengyel igazságügyi miniszter-helyettes a PAP hírügynökségnek kiemelte: az uniós törvényszék csak a bírákat illető fegyelmi eljárásokra vonatkozóan döntött, más igazságügyi dolgozókat illető, valamint a fegyelmi kamara hatáskörébe tartozó egyéb ügyeket az intézkedés nem érinti. A döntés nem vonta kétségbe a fegyelmi kamara tagjainak bírói státuszát sem – mutatott rá Dalkowska, leszögezve: az említett bírák továbbá is jogosultak arra, hogy részt vegyenek az új legfelsőbb bírósági elnök megválasztásán.

A jelenlegi elnök, Malgorzata Gersdorf ugyanis nyugdíjba vonul, az ő utódjelöltjeit eredetileg már március 17-én választották volna meg a legfelsőbb bíróság tagjai. A szavazást azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, egyelőre az április 21-i időpont van érvényben. Az öt megválasztott jelölt egyikét az államfő később nevezi ki a legfelsőbb bíróság új elnökének.

A járvány miatt egyébként a lengyel legfelsőbb bíróság egésze már március közepén felfüggesztette működését, május 4-ig csak a halaszthatatlannak minősített ügyeket tűzik napirendre.

A legfelsőbb bíróság szóvivője, Michal Laskowski úgy nyilatkozott szerdán, hogy a fegyelmi kamarának át kell engednie a bírákat illető sürgős ügyeket a törvényszék más kamaráinak.

A fegyelmi kamara szóvivője, Piotr Fialkowski később leszögezte: a luxembourgi végzés címzettje nem a kamara, hanem a lengyel kormány. A kamara tagjainak „az érvényes lengyel törvényekben meghatározott ítélethozatali kötelességeik vannak” – húzta alá Fialkowski.