A lengyel kormány a menedékjogi eljárás szigorítását tervezi, amelynek értelmében a menedékkérelmeket gyorsított ütemben a határon bírálnák el anélkül, hogy a folyamodókat Lengyelországba beengednék – jelentette a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

Fotó: mti, archív, illusztráció

A lap hivatalosan meg nem erősített értesülések alapján írt az idegenrendészeti eljárások tervezett módosításáról. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter kedden tartott volna ez ügyben sajtóértekezletet, ezt azonban utóbb indoklás nélkül lemondták. 
    
A tárcavezető aznap a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevíziónak nyilatkozva csupán annyit mondott: a változások a határon történő eljárást érintik majd. „Fel akarjuk gyorsítani azoknak az embereknek személyeknek a kitoloncolását, akik illegálisan érkeztek Lengyelországba” – tette hozzá.
    
A Rzeczpospolita információi szerint a menedékkérőkre vonatkozó új szabályok alapján a menedékkérelmeket 28 napon belül kellene elbírálni, s a döntés meghozataláig a kérelmező nem léphetné át a lengyel határt. Az eljárás jelenleg átlagosan fél évig tart, de minden harmadik esetben ennél hosszabbra nyúlik. A negatív elbírálás ellen a kérelmező fellebbezhet, így több éven keresztül is tartózkodhat legálisan Lengyelországban. Akad, aki a kérvényt hétszer-nyolcszor is benyújtja – idézi a lap az egyik meg nem nevezett hivatalnokot.
    
Az új eljárás mindenekelőtt az elmúlt évben a lengyel-fehérorosz határon át nagy számban érkező csecsenek mozgását tenné ellenőrizhetővé. Jelenleg a kérelem benyújtása után – ami már lehetővé teszi a lengyel területre való belépést – a migránsok többsége nem várja ki a hatósági döntést, hanem továbbindul Nyugat-Európába, mindenekelőtt Németországba – mutat rá a Rzeczpospolita.
    
A lengyel idegenrendészeti hivatal tavaly a benyújtott kérelmek több mint 80 százalékát volt kénytelen érvényteleníteni a menedékért folyamodók „eltűnése” miatt. Az idegenrendészet adatai szerint 2016-ban összesen 12,3 ezren folyamodtak menedékjogért, köztük 9 ezren orosz állampolgárságú csecsenek, 1,3 ezren ukránok, több mint 800-an pedig tádzsikok voltak. Csak 390 személynek (129 orosz állampolgárnak, 97 ukránnak, valamint 43 szíriainak) ítélték meg a menedékjogot, 2 ezer esetben viszont elutasították ezt.
    
A belügyminiszter az európai migrációs válsággal kapcsolatban a múlt héten úgy nyilatkozott: Lengyelország határa jól őrzött, nemrégiben egy új migrációs vonal megnyitását sikerült megakadályozni. Ezzel arra az augusztusi esetre utalt, amikor a fehérorosz-lengyel határnál, a Terespol határátkelő közelében tábort vert egy körülbelül 200 fős, vélhetően csecsen csoport, melynek tagjai egyes emberjogi szervezetekkel karöltve azt követelték, hogy menedékjogi kérelmük negatív elbírálása ellenére engedjék be őket Lengyelországba. Miután ez nem történt meg, a csoportnak nyoma veszett.

(MTI)