Sajtóértekezletén Blaszczak megköszönte a szövetséges erők szolidaritását a Lengyelország keleti határát érő hibrid támadás során. A miniszter annak kapcsán nyilatkozott, hogy a lengyel-fehérorosz határon már megkezdődött a brit és az észt század missziója.

Hirdetés

Közölte: jelenleg tárgyalások folynak a lengyel határ védelmében részt vevő további katonák támogatásáról, nevezetesen magyar és cseh katonai egységek részvételéről. „Arról egyeztetünk, hogy mikor és milyen formában kapnánk e támogatást” – tette hozzá a lengyel nemzetvédelmi miniszter.

A Varsó által „legjobb megoldásnak” Blaszczak azt tartaná, ha a magyar és a cseh katonák a fehérorosz határon emelt, a migránsok ostromaikor megrongált drótkerítés, valamint a határmenti utak karbantartását vállalnák el.

A csütörtökön mintegy 155 fős brit, valamint 150 fős észt század részvételével megkezdődött lengyelországi missziót is a miniszter által említetthez hasonló feladattal bízták meg.

Korábban írtuk

A lengyel határőrök segítségére eddig mintegy 12 ezer lengyel katonát vezényeltek ki.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok – Lengyelország mellett Litvánia és Lettország – keleti határához hónapok óta érkeznek illegális migránsok. A fehérorosz-lengyel határon az év elejétől közel 40 ezer határsértési kísérletet regisztráltak. Az utóbbi hetekben a külföldiek többször próbáltak tömegesen átjutni Lengyelország területére, miközben a közelben lévő fehérorosz fegyveresek részéről egy sor provokáció is történt a lengyel határőrség jelentései szerint.

Lengyelország a jelenlegi drótkerítés mellett jövő év közepéig 5 méter magas acélfalat emel a Fehéroroszországgal közös határszakaszon. A határ menti térségben szeptember elejétől rendkívüli állapot van érvényben, az ehhez kapcsolódó intézkedések nagy részét, köztük a belépési tilalmat helyettesítette szerdától az előző este kiadott belügyminiszteri rendelet.

A rendelet kiadását a határőrizeti törvény e heti módosítása tette lehetővé. A jogszabály újabban lehetővé teszi az akkreditált újságírók munkáját is a határmenti térségben. Ennek kapcsán pénteken a határhoz közeli Poplawce községben sajtóközpontot nyitottak meg.