Az uniós tagországoknak az Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek hétfői tanácskozásán Lengyelország és Magyarország ellenezték „a határozat kedvezőtlen tervezetét”- erősítette meg Piotr Müller kormányszóvivő a Twitter közösségi honlapján.

Hirdetés

Mint közölte, ennek következtében leállt az uniós forrásokról szóló csomag összes elemét érintő eljárás, beleértve a költségvetéshez és a helyreállítási alaphoz kötődő saját forrásokról szóló döntést, valamint a feltételrendszerről szóló „önkényes határozatot” is.

Müller hozzátette: Lengyelország partnereinek „észszerű hozzáállására” számít, valamint az olyan elvek kidolgozására, amelyek lehetővé teszik majd a megállapodás kidolgozását.

„Nyitottak vagyunk konstruktív megoldásokra, amennyiben ezek megegyeznek az Európai Tanács (júliusi) záró következtetéseivel, valamint az EU érvényes alapszerződéseivel” – hangsúlyozta a lengyel kormányszóvivő.

Korábban írtuk

A nagyköveti tanácskozáson a lengyel és a magyar vétó következtében az uniós tagállamok nem érték el a pénzügyi csomag elfogadásához szükséges írásbeli eljárás megindításához szükséges egyhangúságot, bár a jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel – a két ország ellenszavazata ellenére – elfogadták.