Elítélte a kárpátaljai romák elleni hétvégi atrocitásokat és mielőbbi fellépést sürgetett az ügyben kedden Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke.

Fotó: MTI, archív, illusztráció

Fotó: MTI, archív, illusztráció

A képviselő fellépést sürgetve levelet küldött az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökének, valamint több érintett uniós biztosnak.

Emellett több képviselőtársával és civil szervezettel is felvette a kapcsolatot annak kivizsgálásával kapcsolatban, hogy ismeretlenek késekkel és baseballütőkkel támadtak rá szombat éjszaka kárpátaljai romák átmeneti táborára Lemberg (Lviv) külvárosában, és a támadásban egy ember meghalt, négyen súlyosan megsebesültek.

„A romák még soha nem rettegtek ennyire Ukrajnában. Elfogadhatatlan, hogy a XXI. századi Európában ilyen esetek megtörténnek. A felfegyverkezett szélsőségesek nem maradhatnak büntetlenül egy 23 éves fiú meggyilkolásáért és többek megsebzéséért” – hangsúlyozta közleményében Járóka Lívia.

„Az ilyen tettek ellen következetesen fel kell lépni, az ügyet el kell ítélni és tüzetesen ki kell vizsgálni, felelősségre vonva az elkövetőket” – írta Járóka.

Aláhúzta: a történteket meg lehetett volna akadályozni, ha a hatóságok kellően figyelnek az egyre gyakoribbá váló romaellenes támadásokra Ukrajnában, a bűnüldöző szervek azonban nem indították el időben az e csoportok által elkövetett fenyegetésekkel és támadásokkal kapcsolatos hatékony nyomozást.