Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A venezuelai külügyminiszter szombaton Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével tárgyalt egy diplomáciai fórumon.

Plasencia ugyanakkor ismételten követelte a hazája ellen elrendelt uniós szankciók feloldását.

Oroszország ukrajnai inváziója óta valamelyest felmelegedtek Washington és Caracas kapcsolatai. A múlt hévégén Nicolás Maduro venezuelai elnök egy amerikai delegációt fogadott Caracasban annak ellenére, hogy az Egyesült Államok elvileg nem ismeri el őt legitim államfőnek. A Fehér Ház közlése szerint a tárgyalások főként energetikai kérdésekre összpontosítottak.

Az Egyesült Államok, amely nem ismerte el Nicolás Maduro venezuelai elnök 2018-as újraválasztását, és egy sor szankciót vezetett be Caracasszal szemben. A 2019-es szakítás előtt az Egyesült Államok volt a venezuelai nyersolaj fő vásárlója, ami a latin-amerikai ország bevételeinek több mint 90 százalékát jelentette.

Korábban írtuk

Az elmúlt hetekben az Egyesült Államokban is megemelkedtek az energiaárak. Az ukrajnai háború miatt ráadásul Washington a héten új szankciócsomagot jelentett be, amelynek értelmében betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot.

Venezuela ás az EU kapcsolata szintén feszült 2018 óta.

Borrell az antalyai megbeszéléseket követően mikroblogján közölte: az EU üdvözli a venezuelai vezetés bejelentését arról, hogy újraindítja a szabad és tisztességes elnökválasztások megtartásáról szóló egyeztetéseket az ellenzékkel. Hozzátette, Plasenciával megvitatták „az ukrajnai háború súlyos következményeit” is.