Vera Jourová, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének az Európa-ellenes szélsőjobboldal tisztára mosása címmel tartott vitáján hangsúlyozta, a demokrácia, az alapvető jogok és a jogállamiság az Európai Unió alapját képezi.

Hirdetés

Az európai demokráciát meg kell védeni azoktól a hatalmaktól, amelyek el akarják pusztítani – jelentette ki.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság jövőre olyan csomagot kíván előterjeszteni, amely meg fogja védeni a demokráciát olyanoktól akik az unión kívülről finanszírozzák a veszélyt jelentő, a nyilvánosság befolyásolására szolgáló folyamatokat. A csomag erősíteni fogja az EU ellenállóképességét, a mindenfajta szélsőségesség elleni fellépést, valamint magas szintű átláthatóságot biztosít – mondta.

Az orosz-ukrán háborúra utalva azt mondta: a konfliktus a szélsőjobb nacionalista narratívájának előretörése mellett kedvezett a szélsőbal megerősödésének is. A politikai szélsőségesség erőszakhoz, akár gyilkossághoz is vezethet – fogalmazott.

Az Európai Bizottság együttműködik a tagállamokkal a szélsőjobb jelentette veszéllyel szemben, felhasználva az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol kapacitásait a hírszerzési adatok beszerzése és az információcsere érdekében – tette hozzá az uniós biztos.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz Európai Parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában kijelentette: az EP vitája az európai baloldal szellemi terrorját jelenti mindazokkal szemben, akik ki merik nyilvánítani egyet nem értésüket. A vita mutatja a demokratikus döntéseket lábbal tipró szocialista és liberális baloldal, valamint a hamarosan hozzájuk csatlakozó zöldek hisztérikus és intoleráns természetét. Nyíltan nem tisztelik az emberek demokratikus döntéseit, és támadást indítanak az olasz és a svéd kormány ellen úgy, ahogyan „Magyarországra vadásznak” – mondta.

„Az európaiság nem jelenti a baloldaliságot. De semmiképpen sem jelentheti azt, hogy a baloldal azt képzelje, megmondhatja: ki a jó európai, vagy jó kereszténydemokrata” – fogalmazott.

Szavai szerint a vita továbbá az Európai Néppárt (EPP) bukásáról is szól. Ez történik ugyanis akkor, ha valakik feladják az alapvető értékek melletti elkötelezettségüket a baloldal tetszésének megnyerése reményében – emelte ki Hidvéghi Balázs.

Győri Enikő, fideszes EP-képviselő beszédében kijelentette: az EP baloldali többsége ismét sarat dobál akkor, amikor összefogásra lenne szükség, és arra összpontosítani, „miként lehet a háború és az uniós szankciók okozta súlyos helyzetet közösen orvosolni”. Emlékeztetett, a baloldal nem emelt szót akkor, amikor Magyarországon az antiszemita, cigányellenes Jobbik összeállt a szocialistákkal és a liberálisokkal.

„Önök szerint a baloldalnak csak közepe, a jobboldalnak pedig csak széle van” – fogalmazott Győri Enikő, majd hozzátette: elég a kettős mércéből, „tisztelet kérek az emberek szabad és demokratikus választásához”.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője a vita során azt mondta, Magyarországon immár tizenkét éve a szélsőjobb, az illiberális Orbán Viktor kormányoz. Szavai szerint, amikor a szélsőjobb és az illiberalizmus kormányra kerül, „nem tudja megvédeni az embereket, nem tud teljesíteni”, ugyanis „egyetlen egy dolgot csinál, mert egyetlenegy dologhoz ért”, a gyűlöletkeltéshez. Azért kell legyőzni a szélsőjobbot, hogy az emberek számára tisztességes és szabad életet lehessen biztosítani – tette hozzá az EP-képviselő.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában a szélsőjobb által a hamis információk terjesztésére hozott példájában azt mondta, Magyarországon tüntetések zajlanak az érvényes magyar oktatáspolitika miatt. Szavai szerint a magyar kormány válasza erre az, hogy „Brüsszel a felelős mindenért”. Szavai szerint Magyarországon hasonló „hazugságok” hangzanak el az ukrán háborúról és az EU minden politikájával kapcsolatban. Véleménye szerint ezek „a hazugságok azért működnek”, mert az unió nem reagál megfelelően. „Az ilyen dezinformáció belülről rohasztja az uniót” – tette hozzá.

Vincze Loránt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament soha nem tart vitát arról, milyen veszélyt jelent a társadalomra a szélsőbaloldal. Sosem beszél arról, hogy a kommunizmus miként tette tönkre más országok mellett Romániát – emelte ki. A még meg sem alakult olasz, illetve svéd kormányt az európai baloldal már most megbélyegzi, semmibe véve a szabad választások eredményét – húzta alá. Az emberek akaratát semmibe venni diktatúra – mondta Vincze Loránt, majd hozzátette: nem a baloldal előjoga megmondani, hogy nézzen ki és mit jelentsen Európa.

Korábban írtuk