Fotó: MTI/EPA/Reuters/Francois Lenoir, archív
Hirdetés

Az uniós biztos Andrzej Duda lengyel elnök egyik újraválasztási kampánybeszédében elhangzott szavaira reagált, miszerint az LMBT (leszbikus, homo- és biszexuális, transznemű) szexuális kisebbséghez tartozó csoportok törekvései a letűnt kommunizmuséihoz hasonlatosak.

„A kommunizmus idején a gyermekekre rákényszerítették az iskolákban a kommunista ideológiát. Ez bolsevizmus volt. Ma is (…) egy új ideológiát próbálnak gyermekeinkre rákényszeríteni, ez amolyan neobolsevizmus” – jelentette ki.

A június 28-i választáson újrainduló lengyel elnök programjának fontos része a hagyományos család védelme, ennek érdekében múlt szerdán egy úgynevezett Családvédelmi Chartát is aláírt, melyben többek között az eddigi családtámogatások megőrzését, valamint a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét ígérte.

Korábban írtuk

Jourova elmondta, hogy a lengyel elnök szavai „zavarba hozták”, mivel a kommunista Csehszlovákiában nőtt fel, és emlékei szerint a kommunista ideológia üldözött és elnyomott mindenkit, aki különbözött tőle. Hozzátette: a mai politikusoknak felelősséget kell vállalniuk kijelentéseikért, mivel azoknak valós következményeik lehetnek.

Vasárnapi Twitter-bejegyzésében Duda a kampánybeszédeiben elhangzott, vitatott kijelentéseiről beszámoló külföldi sajtóhoz, egyebek között a Reuters és az AP hírügynökséghez fordulva azt írta, hogy szavait összefüggésükből kiragadva idézték. Aláhúzta: ő is a sokszínűség és az egyenlőség híve, ugyanakkor „a tolerancia ürügyén nem szabad semmilyen kisebbség meggyőződését a többségre rákényszeríteni”. Rámutatott: az LMBT-mozgalommal és annak ideológiájával a homoszexuálisok egy része sem azonosul.