Fotó: mti, archív
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint cnak, az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetőjének a nemzeti konzultációt támadó nyilatkozata a szokásos nyomásgyakorlás része. Dömötör Csaba szerdán az MTI-nek azt mondta: a sértő mondatok célja is egyértelmű, azt akarják elérni, hogy Magyarország változtasson bevándorláspolitikáján.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: az a helyzet, hogy a Magyarországot „rendszeresen kioktató” liberális politikus egyértelműen támogatja azokat a javaslatokat, amelyekről a konzultáció szól. Azt mondta: Guy Verhofstadt a tavalyi népszavazás előtt világosan arra kérte a magyarokat, hogy szavazzanak igennel a betelepítésekre. Ezek után letagadni a konzultációban szereplő terveket „terebélyes arcátlanság”. Felhívta a figyelmet arra: azóta az Európai Parlament megkezdte a betelepítési program végrehajtását. 

Az államtitkár szerint a liberális vezető „minden tiszteletet nélkülöző” állásfoglalása szembemegy a véleménynyilvánítás szabadságával is. Minden magyar embernek joga van elmondani, hogy mit gondol „a teljesen ésszerűtlen és kockázatos betelepítési tervekről” – tette hozzá. Verhofstadt sértő mondatai csak további érveket jelentenek amellett, hogy minél többen vegyenek részt a konzultációban – hangsúlyozta Dömötör Csaba. 

Megjegyezte: ha Guy Verhofstadtnak valóban számítanának a demokratikus értékek, akkor ő is megkérdezné az európai embereket arról, hogy mit gondolnak az illegális bevándorlásról, és a betelepítési tervekről.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament (EP) liberális frakcióvezetője több közösségi oldalon is megosztotta a magyar kormányt, valamint a nemzeti konzultációt bíráló megjegyzéseit, arra kérve Brüsszelt, hogy minősítse az unió alapelveivel ellentétesnek, vagyis tiltsa meg a nemzeti konzultációt. Az EP liberális frakcióvezetője közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnökről azt írta: „újabb botrányos módon próbálja megerősíteni önkényuralmát Orbán, félelmet gerjeszt”. Úgy fogalmazott: a „nemzeti konzultáció a Soros-tervről valójában hazugságok halmazával árasztja el a magyar háztartásokat”, mozgósítani próbálja a választókat, csupán néhány hónappal a parlamenti választások előtt, „és Soros urat veszi célba”.

(MTI)