A Le Soir című liberális belga lap a magyar és a cseh kormányfő politikája közti különbséggel foglalkozott szerdai számában az Európai Parlament liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt interjújának apropóján.

Fotó: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel (szerk.)

Fotó: MTI/Európai Parlament Multimédiás Központja/Genevieve Engel (szerk.)

Nem a migrációs politika, hanem az illiberális rendszer kiépítése a fő probléma Orbán Viktor kormányzásával, a bevándorlás kérdésében ugyanis nem muszáj egyetérteni, a jogállamiság korlátozása viszont nem engedhető meg – mondta Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője a Le Soirnak adott interjújában.

Az egykori belga miniszterelnök védelmébe vette a liberális pártcsaládhoz tartozó, de a cikk szerint a migráció kérdésében szintén populista retorikát használó Andrej Babis cseh kormányfőt, mondván, hogy a magyar miniszterelnökkel sem ez az alapvető gond, hanem „a jogállamisági elvek elnyomása, egyes újságok másnapra történő bezáratása és például a civil szervezetek ellehetetlenítése”.

Verhofstadt leszögezte: ő maga nem ért egyet mindennel, amit Babis mond, de Babisnak joga van ahhoz, hogy mondja, és ami a legfontosabb, nem is próbálja azt elérni, hogy mindenki ugyanazt gondolja, ez a nagy különbség közte, illetve Orbán Viktor és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője között.

„Tudjuk, hogy a keleti országoknak kételyei vannak a migrációval kapcsolatban, és ezt bizonyos mértékig meg is értem, mivel fordítva ragadtuk meg a problémát: azelőtt kezdtünk beszélni a szolidaritásról, hogy foglalkozni kezdtünk volna a külső határok védelmével” – hangsúlyozta a volt belga kormányfő.