Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga méri össze az erejét az Abruzzóban vasárnap este 23 óráig tartó tartományi választásokon, amely a tartományon túlmutató, fontos próbatétel a két olasz kormánypárt számára. 

Fotó: MTI/AP (archív, illusztráció, szerk.)

A közép-olaszországi régióban több mint egymillió szavazásra jogosult lakost várnak az urnákhoz. Az idő előtti választást a korábbi tartományi elnök lemondása miatt tartják. 

A győztes bejelentése az éjszaka folyamán várható, a végleges eredmény közzététele pedig hétfő délután.   

Az abruzzói választást nagy várakozások előzik meg, mert eredménye a két kormánypárt támogatottságának fokmérője lesz. A tavaly márciusi parlamenti választások óta ez az első belpolitikai próbatétel az M5S és a Liga, amelyből következtetni lehet majd a két párt tényleges támogatottságára.   

Az M5S a tavaly márciusi parlamenti választásokon 40 százalékot szerzett Abruzzóban, miközben a Liga 13,8-t tudott felmutatni (az általa vezetett jobbközép koalíció 35,3 százalékot). Azóta azonban a közös kormányt alakító két párt ereje jelentősen megváltozott: a Liga az országos felmérésekben jóval 30 százalék fölé emelkedett, maga mögé szorítva az M5S-t, amelynek népszerűsége közel egy év alatt 25 százalékra csökkent.

Elemzők szerint a Liga esetleges győzelme Abruzzóban a kormányon belüli eddigi erőviszony átalakulásához vezethet. Az abruzzói voksolás mindenképpen jelzésértékű lesz a pártok számára a májusi Európai Parlamenti választásokra nézve is.

A tartományi elnöki székért négy jelölt indul. 

A Luigi Di Maio vezette M5S az eddigi tartományi tanácsost, Sara Marcozzit indította. A Matteo Salvini vezette Liga ismét a jobbközép koalícióval, vagyis a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországgal (FI) és a jobboldali Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérekkel (FdI) állított közös jelöltet, Marco Marsiliót, az FdI szenátorát. 

A balközép Demokrata Párt (PD) a volt ügyészt, Giovanni Legninit jelölte. A tartomány élére pályázik Stefano Flajani, a szélsőjobboldali Casa Pound jelöltje is.