Május elején az Európai Bizottság úgy döntött, hogy újrakezdi a 2004-ben megszakadt, társulási megállapodás megkötésére irányuló tárgyalásokat a Mercosur országokkal. A megállapodás következtében az EU jelentős mértékben megnyitná piacait a dél-amerikai agrártermékek előtt. Ez jelentősen sértené az európai és magyar gazdák érdekét, hiszen a Mercosur tagja Brazília és Argentína, amelyek alacsony termelési költségeik miatt rendkívül versenyképes agrárexportőr országok.

A tárgyalások újrakezdésének híre óriási felháborodást váltott ki az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottságában. Glattfelder Béla, fideszes európai parlamenti képviselő éles hangú felszólalásban követelte, hogy az Európai Bizottság haladéktalanul állítsa le a tárgyalásokat.

A magyar érdekekkel teljesen ellentétes a Mercosurral megkötendő megállapodás. Magyarországnak ezért már most egyértelművé kell tennie, hogy nem fog jóváhagyni semmilyen, a magyar gazdák számára előnytelen egyezményt. A jelenleg is nehéz helyzetben lévő magyar állattenyésztés, különösen a baromfi- és sertéságazat nem lesz képes versenyezni az olcsó dél-amerikai importtal szemben. Míg a magyar gazdáknak óriási többletköltségeket okoz a világon a legmagasabb szintű európai élelmiszerbiztonsági, állategészségügyi és állatjóléti előírásoknak való megfelelés, brazil és argentin társaikra nem vonatkoznak hasonló szabályok.

Az Európai Bizottság ráadásul a csatlakozásunk előtt, 1999-ben született tárgyalási mandátum alapján kezdte újra a tárgyalásokat. Elfogadhatatlan, hogy Brüsszel semmibe veszi a 27 tagállamból 12 érdekeit, és úgy tesz, mintha nem is történt volna meg a bővítés. „Az Európai Bizottságnak haladéktalanul fel kellene függesztenie a tárgyalásokat és új mandátumot kell kérnie az immár mind a 27 tagállam képviselőjét tartalmazó Tanácstól” – nyilatkozta Glattfelder Béla.

A néppárti politikus szerint a Mercosurral megkötendő szabadkereskedelmi megállapodás környezetvédelmi szempontból is elfogadhatatlan. A dél-amerikai agrárexport növekedése jelentős környezetpusztítással járna. Brazília ugyanis érdemben csak erdőirtással tudja növelni mezőgazdasági termelését. Az esőerdők további pusztulása óriási mértékű többlet CO2-kibocsátást okozna, és felgyorsítaná a klímaváltozást.