Influenza világjárvány utoljára 1968-ban volt, akkor a hírhedt hongkongi vírus pusztított. A WHO, az ENSZ egészségügyi világszervezete a ma délutáni bejelentésekor figyelmeztetett: ez földrajzi értelemben világjárvány, tehát korántsem a helyzet súlyosságát jelzi. A szervezetben lázasan törték a fejüket az elmúlt napokban, hogy mikor emeljék a legmagasabb, hatos fokozatúra a riadót úgy, hogy eközben ne keltsenek pánikot. A betegség ugyanis legtöbbször enyhe lefolyású, de súlyos szövődményei lehetnek egyéni szinten, ha nem kezelik, és társadalmi szinten, ha például a riadalom miatt azok is megrohamozzák a kórházakat, akiknek nem lenne szükségük kórházi kezelésre. Argentínában pontosan ez történt, ettől össze is omlott az ország egészségügyi ellátása. A hongkongi kormány pedig a fertőzés további terjedésének megelőzésére két hétre bezáratta az összes óvodát és általános iskolát.

Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint Magyarországon nincs szükség különösen nagy horderejű intézkedésekre. A hatos fokozat elrendelésétől sem Európában, sem Magyarországon nem változik a járványügyi helyzet. Annyit lehet biztosan tudni, hogy a vírust behozták az országba, és ma már három bizonyított eset van Magyarországon. Azt azonban nem lehet tudni, hogy ez a három beteg hány másik embernek adhatta át a vírust. Székely Tamás egészségügyi miniszter közölte, aktualizálták Magyarország pandémiás tervét, újabb intézkedésre nincs szükség.

A genfi székhelyű Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világban 74 országban 27 ezer 737 ember fertőződött meg új vírussal, és 141-en haltak meg a betegségben. Az esetek többségét Észak-Amerikában észlelték, míg Európában és Ausztráliában az utóbbi napokban jelentősen emelkedett a betegek száma.

(MR)