Fotó: MTI/AP (illusztráció)
Hirdetés

„Az ápolószemélyzet képezi minden egészségügyi rendszer gerincét. Most közülük sokan a frontvonalon harcolnak a Covid-19 ellen” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az új típusú koronavírus járványára utalva.

A WHO európai irodája is méltatta az ápolószemélyzet erőfeszítéseit. „Nővérek, dajkák, és más egészségügyi dolgozók nélkül az egyes országok nem tudnák megnyerni a járványok elleni küzdelmet” – hangsúlyozta a koppenhágai székhelyű iroda az egészségügyi világnap alkalmából megjelent közleményében.

„A Covid-19 elleni küzdelmünk ismét megmutatta, mennyire nélkülözhetetlen az ápolószakma a társadalom és mindannyiunk számára” – hangoztatta Hans Kluge, a WHO európai igazgatója. „A rendkívüli helyzettel és a legnehezebb munkakörülményekkel dacolva a nővérek az európai térségben, de szerte az egész világon bátorsággal, együttérzéssel és szakértelemmel szembesültek a kihívásokkal” – mondta. „A legnagyobb köszönetet és tiszteletet érdemlik ezért” – tette hozzá Kluge, sürgetve a kormányokat, hogy fordítsanak több pénzt az ápolószemélyzet bővítésére, kiképzésére, illetve továbbképzésére.

Howard Catton, a Nővérek és Betegápolók Világszövetségének ügyvezető igazgatója arrra hívta fel a figyelmet, hogy az ápolószemélyzet hiánya emberéletekbe kerül. „A halálozási arányok ott a legmagasabbak, ahol kevés a nővér és az ápoló” – hangsúlyozta Catton. Hozzáfűzte: az egyes országoknak ezért komolyabban kellene venniük a szakmabeliek munkakörülményeinek és bérezésének javítását.

A WHO szerint globálisan 27,9 millió ember dolgozik ápolóként, de közülük csak 19,3 millióan rendelkeznek ehhez szakképesítéssel. Az ápolók 90 százaléka nő. A WHO jelentéséből kitűnik, hogy valamelyest csökkent 2016 és 2018 között globálisan az ápolószemélyzet hiánya.