Szerda este az igazolt fertőzöttek száma 11 892 382 volt világszerte, a haláleseteké 545 485, a gyógyultaké pedig 6 488 079 a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Hirdetés

Az Egyesült Államokban, ahol a fertőzöttek száma 3 016 515, a halálos áldozatoké 131 666 volt, Donald Trump elnök az iskolák őszi újranyitását sürgette.

Az amerikai kontinens déli részén, Chilében meghaladta kedden a 300 ezret a fertőzöttek száma, több mint 2400 fertőzöttet azonosítottak, és ötven halálozást jelentettek az utóbbi egy napban. Eddig összesen 301 019 fertőzöttet regisztráltak, közülük 6434 beteg hunyt el a Covid-19 betegség szövődményeiben. A járvány által legsúlyosabban érintett latin-amerikai országban, Brazíliában pedig több mint 1200-an hunytak el az utóbbi 24 órában, 45 305-tel 1 millió 668 ezer 589-re nőtt a fertőzöttek és 1254-gyel 66 741-re a halálos áldozatok száma szerdára.

Afrikában is meghaladta a félmilliót az igazolt fertőzöttek száma az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint. Az afrikai országok közül a Dél-afrikai Köztársaságban van a legtöbb fertőzött (215 855) és halálos áldozat (3502).

Korábban írtuk

A brit kormány szerdai tájékoztatása szerint levonható az Angliába érkezők 14 napos karanténkötelezettségéből az az időszak, amelyet a beutazók közvetlenül érkezésük előtt alacsony koronavírus-fertőzési kockázatúnak minősített országokban töltenek. A kormány a minap jelentősen enyhítette a szabályozást: július 10-étől, péntektől 59 országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába. Nagy-Britanniában 126 újabb beteg halt meg, így a halálesetek száma 44 517-re emelkedett, a 630 új fertőzöttel szerdáig 286 979 embernek lett pozitív a vírustesztje.

Bangladesből érkezett koronavírus-fertőzöttek százainak felkutatását rendelték el az olasz egészségügyi hatóságok, akik még a két ország közötti légijáratok felfüggesztése előtt érkeztek Rómába. A Dakka és Róma közti hétfői járat több mint 270 utasának tizenhárom százaléka bizonyult fertőzöttnek. Olaszországban szerdára 15 újabb beteg halt meg, a Covid-19 betegség áldozatainak száma elérte a 34 914-et. Az ismert fertőzöttek száma 242 149.

Katalóniában minden nyilvános helyen kötelező lesz szájmaszk viselése függetlenül attól, hogy lehet-e tartani a biztonságosnak vélt, legkevesebb másfél méteres távolságot másoktól. A csütörtöktől életbe lépő intézkedés célja, hogy meggátolja a további járványgócok kialakulását, miután a fertőzések emelkedése miatt vesztegzárat kellett elrendelni a tartomány nyugati részén található Segriá járásban szombaton. Az igazolt esetek száma hatszáz felett van, közülük 69-en szorulnak kórházi ápolásra.

Az új francia miniszterelnök, Jean Castex kizárta annak a lehetőségét, hogy ismét általános karantént vezet be a kormány, ha újból erőre kap a járvány Franciaországban. Jelezte azt is, hogy a járvány második hulláma esetén a gazdaság megóvása érdekében inkább célzott intézkedéseket tervez a kabinet. Franciaország a járvány egyik fő európai gócpontja volt: csaknem 30 ezren vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben, de az elmúlt két hétben húsz alá csökkent a halálos áldozatok napi száma. Kórházban kedd este 7594 fertőzöttet kezeltek, akik közül 538-an voltak lélegeztetőgépen. Az áprilisi tetőzéskor több mint 7200-an voltak az intenzív osztályokon, de számuk azóta folyamatosan csökken.

Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja az Európai Parlamentben kijelentette, hogy a világjárvány következményeinek kezeléséhez és a gazdasági visszaesésre adható helyes válaszok megtalálásához megállapodásra van szükség a hétéves európai uniós keretköltségvetésbe foglalt fenntartható eszközökről.

Ausztria úgy döntött, hogy megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon, a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra. A magyar-osztrák, illetve a szlovén-osztrák határon elsősorban a beutazókat ellenőrzik, különös tekintettel a nyugat-balkáni országokból visszatérőkre.

Romániában meghaladta szerdán a 30 ezret az azonosított fertőzöttek száma, az utóbbi 24 óra alatt diagnosztizált esetszám pedig rekordot döntött, 555 újabb fertőzöttet vettek nyilvántartásba az utóbbi napon. A betegség megjelenése óta 30 175 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, közülük 1817-en életüket vesztették, 20 799-en meggyógyultak, 237 embert pedig intenzív osztályon ápolnak.

A szlovén kormány ismét betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket. az elmúlt 24 órában 24 újabb esettel 1763-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, a járvány halálos áldozatainak száma 111 maradt.

Horvátországban a válságstáb jelentése szerint kedden 53-mal nőtt az új fertőzöttek száma, elérve a 3325-öt, és egy új halálesetet regisztráltak, így a járvány halálos áldozatainak száma 114-re nőtt.

Rekordmértékben növekedett a fertőzöttek száma Bulgáriában is, ahol a helyi egészségügyi hatóságok szerdai adatai szerint egy nap alatt 188 esetet regisztráltak, 14-gyel többet, mint egy nappal korábban.

Jelentősen, mintegy 114 esettel – az előző napinál 51-gyel többel – nőtt a koronavírusos megbetegedések napi esetszáma Kijevben, miután lazítottak a korábban elrendelt karanténszabályokon.

Meghaladta a 700 ezret az igazolt fertőzöttek száma Oroszországban, Moszkvában pedig a halálozások száma 4 ezer fölé emelkedett a szerdai hivatalos adatok szerint.