Egy szövetségi bíró pénteken a liberális CNN hírcsatorna javára döntött, és arra kötelezte az amerikai kormányt, hogy átmenetileg adják vissza Jim Acosta fehér házi sajtóbelépőjét.

Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

Timothy J. Kelly washingtoni kerületi bíró döntése nem jogerős, és arra lehet számítani, hogy az elkövetkező hetekben további meghallgatásokra kerül sor, amelyek során azt lesznek hivatottak kideríteni, a sajtóbelépő megvonásával sérültek-e Acostának az alkotmány első és ötödik kiegészítéséhez kötődő jogai.

A CNN nyilatkozatban üdvözölte a döntést, és abbéli reményüknek adtak hangot, hogy a probléma napokon belül teljes egészében megoldódik. Ugyanebben a nyilatkozatban köszönetüket fejezték ki azoknak, akik támogatták őket és a „szabad, erős és független amerikai sajtót”.

Acosta fehér házi sajtóbelépőjét múlt héten vonták vissza azonnali hatállyal és meghatározatlan időre, miután a riporter a többi újságíró jelenlétében egy sajtótájékoztató alatt hosszas szócsatába keveredett Trump elnökkel. Acosta nem volt hajlandó átadni a mikrofont a fehér házi alkalmazottnak, illetve a kérdezés lehetőségét újságíró kollégáinak.

Meglepetésre az egyetlen konzervatív hírcsatorna, a Fox News is támogatásáról biztosította az ügyben a CNN-t.