Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

A kétkamarás román parlament házelnökei szerint az Egyesült Államok külügyminisztériuma kiegyensúlyozott elemzés nélkül, egyes romániai véleményeket „visszhangozva”, alaptalanul aggódik a romániai jogállamiságért.

Calin Popescu Tariceanu szenátusi és Liviu Dragnea képviselőházi elnök, a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség vezetői kedden kiadott közös nyilatkozatukban a washingtoni külügyminisztérium előző esti közleményére reagáltak. Ebben az Egyesült Államok aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a román törvényhozás különbizottsága olyan törvénytervezeteket elemez, amelyek „alááshatják a korrupcióellenes harcot és gyengíthetik az igazságszolgáltatás függetlenségét”. A tárca felkérte a bukaresti parlamentet, hogy utasítsa el a „jogállamiságot gyengítő” kezdeményezéséket.

A román parlament házelnökei „kellemetlen meglepetésnek” nevezték az amerikai külügyi kommünikét. Leszögezik: Bukarestnek arra – az Egyesült Államokban és Romániában azonos – alkotmányos elvre kell alapoznia partnereihez fűződő viszonyát, miszerint a parlament a nép képviseletében, szuverén módon hozza meg döntéseit, és rájuk nem lehet nyomást gyakorolni.

A bukaresti szociálliberális koalíció pártelnökei szerint a bukaresti parlament olyan, az emberi szabadságjogokat súlyosan sértő visszaéléseket akar megfékezni, amelyeket „nehezen lehetne elképzelni” az Egyesült Államokban. 

A házelnökök felkérik az Egyesült Államokat, hogy bízzon a román törvényhozásban, amely a tervezett reformmal éppen az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését és politikai befolyások alóli kivonását célozza.

Tariceanu és Dragnea arra emlékeztet, hogy ugyanez a parlamenti nemrég nyilatkozatban üdvözölte az amerikai-román stratégiai partnerség megkötésének huszadik évfordulóját, megszavazta a GDP két százalékának védelmi költségekre fordítását, jóváhagyta a Patriot rakétaelhárító ütegek beszerzését,  illetve román katonák szerepvállalását az afganisztáni és iraki missziókban.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának közleménye élénk visszhangot váltott ki a román közéletben. A jobbközép ellenzék pártjai az ország legfőbb stratégiai szövetségese által megfogalmazott „jogos aggodalomnak” és a diszkrétebb diplomáciai eszközök kimerítése utáni „súlyos figyelmezetésnek”, míg a bukaresti kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt politikusai „felesleges, sértő, a diplomáciai szokásjogot semmibe vevő” lépésnek nevezték.

Az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosítása ellen tízezrek tüntettek az utóbbi hetekben. Az ellenzék azzal vádolja a szociálliberális többséget, hogy saját, korrupcióval vádolt politikusai védelmében akarja visszanyesni a vádhatóság mozgásterét.

(MTI)