Hirdetés

Lánczi Tamás felvetésére, miszerint az év a permanens krízisek ideje volt, amelyet a Covid utáni talpraállás, majd az ukrajnai háború kitörése óta a háború közelsége és az energiaválság súlyosbít, elsőként Kiszelly Zoltán reagált. A politológus szerint

az ukrajnai háború hatására felgyorsultak azok az energia-átmeneti folyamatok, amelyek a fosszilis energiahordozókról a zöld energiára áttérést szolgálták. Azonban még nem látni, ennek kik lesznek a nyertesei és a vesztesei.

Megadja Gábor úgy látja, hogy jelenleg egy geopolitikai átrendeződés folyamatában vagyunk. Mint mondta, Oroszország ukrajnai háborúját megelőzték olyan események, mint például az USA kivonlása Afganisztánból. A történész szerint úgy tűnik, mintha Vlagyimir Putyin „fel akarta volna borítani az asztalt” és újrarendezni az erőviszonyokat.

Schiffer András arról beszélt, hogy szerinte nem tekinthető történelmi fordulópontnak a 2022-es év. Az ő értelmezésében

már a 2008-as pénzügyi világválság kirobbanásakor beindultak azok a törekvések, amelyek során a globális tőke a szuverén nemzetállamok ellen fordult, hogy átvegye a hatalmat.

Hont András úgy látja, hogy az idei év fordulópontot jelenthet abban a tekintetben, hogy számos olyan korábbi elképzelés és törekvés vált semmissé, mint például az atomenergia kivezetése. Az újságíró szerint elképzelhető, hogy egy korábbi történelmi állapotban térünk vissza.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak, a teljes adást pedig a fenti videóban nézhetik meg.

Korábban írtuk