Jobb- és baloldali politikusok, történészek és újságírók vitatták Nicolas Sarkozy volt francia államfő, a jövő évi elnökválasztás egyik jobboldali jelöltjének kijelentését, amelyben az integráció helyett a bevándorlók asszimilációját szorgalmazta.

Fotó: ShutterStock.com



„Bármi is legyen a szülők állampolgársága, egy fiatal francia abban a pillanatban, amikor francia lesz, akkor az ősei a gallok” – mondta hétfő este Nicolas Sarkozy egy kampánygyűlésen a Párizshoz közeli Francoville-ben. 
    
A volt elnök ezt követően a saját példáján magyarázta el a közönségének, hogy mit ért integráció helyett asszimiláción. 
    
„Az apám magyar, de nekem nem tanították meg Magyarország történelmét. Az anyai nagyanyám görög, de nekem nem tanították meg Görögország történelmét. Amennyiben francia vagyok, Franciaországot szeretem, Franciaország történelmét ismerem, franciául beszélek, és az én őseim Franciaország ősei, na ez az asszimiláció” – fogalmazott a korábbi elnök.
    
Nicolas Sarkozyt politikustársai, történészek és újságírók is arra figyelmeztették, hogy téves csak a galloktól eredeztetni a franciákat. Arra is emlékeztették a volt államfőt, hogy az előző elnökválasztási kampányokban még arra volt büszke, hogy „kevert vérű francia”. 
    
„Ha francia akarsz lenni, franciául beszélsz, magadévá teszed a történelmet, úgy élsz, mint a franciák és nem akarod megváltoztatni az életmódunkat” – hangsúlyozta Nicolas Sarkozy lelkes hallgatóságának. „Nem fogunk többet megelégedni egy nem működő integrációval, az asszimilációt követeljük” – tette hozzá.
    
A jobboldali elnökjelölt kijelentésére elsőként a legnagyobb ellenzéki párton belüli riválisai válaszoltak. 
    
„Azért ezen egy kicsit mosolygok. Amikor egy fának kivágják a gyökerét, elhal. Nem vagyunk egyformák. Tiszteletben kell tartani a sokszínűséget” – mondta Alain Juppé, Bordeaux polgármestere, aki a felmérések szerint a jobboldali elnökjelölt-választás favoritjának számít. 
    



Bruno Le Maire volt miniszter, Nicolas Sarkozy másik riválisa elmondta, hogy az ő egyik nagyapja Észak-Afrikában született francia, a dédanyja brazil, az anyja Toulouse-ban született, az apja Párizsban, és mindezen gyökerekkel együtt érzi magát büszke franciának. 
    
„Franciaországnak elég erős kultúrája van ahhoz, hogy más kultúrákat is magába szívjon anélkül, hogy megtagadná önmagát, azaz a történelmét, az emlékezetét” – hangsúlyozta Bruno Le Maire.
    
Francois Fillon volt jobboldali miniszterelnök szóvivője pedig arra emlékeztette Nicolas Sarkozyt, hogy jóllehet a gallok fontos szerepet játszottak Franciaország létrejöttében, de eredet szempontjából nem a franciák ősei, és nem lehet az egykori Gallia területén élt kelta törzsekre korlátozni a francia identitást. 
    
Najat Vallaud-Belkacem, a szocialista kormány oktatási minisztere szerint „Nicolas Sarkozynek történelemórára lenne szüksége”. 
    
„Igen, vannak az őseink között gallok, rómaiak, normannok, kelták, burgundiaiak. De aztán idővel Franciaország annektált más területeket, a nizzaiak csatlakoztak hozzánk, a korzikaiak is, a Franche-Comtéban élők, Guadeloupe, Martinique, aztán meg arabok, olaszok, spanyolok. Ez Franciaország – mondta a tárcavezető az I-télé hírtelevízióban. 
    
A Libération című napilap szerdai szerkesztőségi írásában arra emlékeztette Nicolas Sarkozyt, hogy ”a jelenlegi Magyarországot egykoron a híres hun nép lakta„. ”Mégsem jelentjük ki itt, hogy Sarkozy őse Attila volt, kivéve, ha tabula rasát csinálunk a történészek munkájából„ – írta a baloldali lap, amely szerint az asszimiláció rákényszerítése minden külföldi származású franciára meghaladott gondolat, hiszen az minden kisebbséget teljesen megfosztana a származási kultúrájától.

(Forrás: MTI, fotóillusztráció: ShutterStock, MTI)