A Szíriára mért katonai csapással az Egyesült Államok megsértette a nemzetközi jogot, mert azt anélkül tette, hogy bebizonyosodott volna, hogy a vegyi fegyvert a szíriai kormányerők vetették be, a NATO-szövetségesek pedig úgy viselkednek, mint a kínai bólogató szobrocskák – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Mir televíziós csatornának adott interjújában.

Az interjú előzetes kivonatát szerdán, a moszkvai orosz-amerikai külügyminiszteri tárgyalások napján tette közzé honlapján a műsorait a Független Államok Közössége (FÁK) tagországaiban orosz nyelven sugárzó televízió.

„Hogyan reagáltak a NATO-szövetségesek? Mindegyik bólogat, mint a kínai bólogató szobrocskák, semmit sem elemezve abból, ami történik. Hol vannak a bizonyítékok, hogy a szíriai csapatok vegyi fegyvert alkalmaztak? Nincsenek. De a nemzetközi jogot megsértették. Ez nyilvánvaló tény. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nélkül csapást mértek egy szuverén országra. És annak ellenére, hogy a nemzetközi jogot nyilvánvalóan megsértették, ezzel mindenki egyetért, ezt mindenki elfogadja, bólogatni kezd és támogatja” – nyilatkozott Putyin.

MTI