Fotó: MTI/AP/Evan Vucci (illusztráció)
Hirdetés

A kedden nyilvánosságra került üzenetben azt írták, hogy az elnök „egy olyan országba érkezik, ahol a jogállamiságot már nem tartják tiszteletben”.

A diplomaták azt is kérték az elnöktől, hogy ne szítson széthúzást az Európai Unióban és a NATO-ban, mert a nehéz földrajzi környezetben lévő Lengyelország biztonsága és hosszú távú fennmaradása ezektől a szövetségeseitől függ.

A levél a Lengyelország Nagyköveteinek Konferenciája nevű szervezet honlapján jelent meg, amelynek célja a lengyel külpolitika elemzése, és veszélyek láttán figyelmeztetések kiadása.

A nyílt levél íróit többen is bírálták fellépésük miatt. Ryszard Zoltaniecki szociológus, diplomata azt írta kommentárjában, hogy az aláírók „nem tudják elfogadni azt a tényt, hogy a lengyel külpolitika formálása mások, új emberek joga”, és „rágalmazzák Lengyelországot külföldön”.

Egy másik bíráló azt állította, hogy a volt diplomaták csalódott emberek, akik nem tudják elfogadni a kiváltságaik elvesztését, és hűtlenek a nemzetükhöz.

Trump a második világháború kitörésének 80. évfordulóján látogat Lengyelországba, ahol három napot tölt majd. A Jog és Igazságosság (PiS) párt által vezetett jobboldali lengyel kormány 2017-ben nagy lelkesedéssel fogadta az elnök migrációellenes nézeteit, Trump pedig egy beszédében a nyugati civilizáció védelmezőjeként dicsérte Lengyelországot.