Layla Jane, egy korábban transzneműként élő tinédzser beperelte a Permanente Medical Groupot és a Kaiser Foundation Hospitalst, akik kettős masztektómiát (melleltávolító műtétet) végeztek rajta 13 éves korában. A lány 11 évesen kezdte magát transzneműként azonosítani, vagyis lány helyett fiúként élni az életét – ismerteti a Mandiner.

Hirdetés

A most 18 éves Jane szándékos csalással és információk visszatartásával vádolja a kórházi rendszert a nemi átalakulásával kapcsolatban. Azt állítja, hogy az orvosok kényszerítették őt a beavatkozásra, és úgy jellemezték a nemi átalakulást, mint a már meglévő mentális egészségügyi problémái kezelésének egyetlen módját.

– Nem hiszem, hogy megengedhették volna nekem, hogy megváltoztassam a nememet, mielőtt törvényesen élhettem volna nemi életet – mondta Jane a Fox Newsnak.

A lány ügyvédje, Harmeet Dhillon azt állította, hogy Jane orvosai elmulasztották a szükséges mentális egészségügyi kezelést a kettős masztektómia elvégzése előtt, és soha nem tájékoztatták arról, hogy az átváltozásra vágyó tizenévesek 80–90 százaléka idővel meggondolja magát.

Az orvosok állítólag azt mondták a fiatal lánynak, hogy ha nem változik át fiúvá, nagyobb eséllyel lesz öngyilkos. Jane szüleinek pedig két választási lehetőséget kínáltak: vagy „egy élő fiuk” vagy „egy halott lányuk” lesz.

Dhillon szerint a fiatalokon végrehajtott nemi megerősítő beavatkozások „kísérletek az amerikai gyermekeken” – olvasható a Mandiner cikkében.

Korábban írtuk