Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án. Jobbról Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Hirdetés

A dublini eseményen Von der Leyen az Európai Unió nevében köszönte meg a Sutherland Leadership Awardot, míg az ukrán politikust TK Whitaker-díjjal jutalmazták a „közélethez való kiemelkedő hozzájárulásért”.

„Ha áttekintjük Írország történetét az Európai Unióban, különösen most, amikor háború dúl a kontinensen, akkor reményt adhat nekünk. Reményt a megbékélés és a béke történetére, amit Írország népe írt„ – mondta Von der Leyen, aki szerint az EU büszke lehet arra, hogy Írország a család tagja.

Zelenszkij videóüzenetében arról beszélt, az ukránok Írország uniós történetéből meríthetnek erőt és ihletet, és kijelentette, ahogyan az írek hamarosan megünnepelhetik 50 éves EU-tagságukat, úgy Ukrajnának is az az álma, hogy hosszú távon az unió részévé válhasson.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk