Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet (szerk.)
Hirdetés

„Az Európai Unió szerződései biztosítják, hogy minden európai szabadon eldönthesse, hol éljen, kit szeressen, és mire törekedjen. Én arra törekszem továbbra is, hogy egyenlően élhessünk az unióban” – írta az elnök Twitter üzenetében A testület csütörtöki sajtótájékoztatóján, Stefan de Keersmacker illetékes szóvivő, a lengyel üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a bizottság „rendelkezésére állnak olyan eszközök ”amelyek biztosítják, hogy az uniós forrásokat a tagállamok, az EU normáival összehangban költsék el.

A bizottság szerdán elutasította annak a hat lengyel városnak a programtámogatását, amelyek önkormányzatai LMBTI-jogokat támadó állásfoglalásokat tettek, mivel az értékelő testület, nem volt meggyőződve arról, hogy pályázataik „összhangban lennének a program célkitűzéseivel, különösen, ami a megkülönböztetés-mentességet illeti.”

Lengyelország igazságügyminisztere Zbigniew Ziobro szerint a bizottság „illegális és megalapozatlan” döntést hozott.

„Nem hagyhatjuk, hogy lengyel honfitársainkat diszkriminálja az EU. Az uniós intézmények nem tehetnek különbséget az állampolgárok között, és tiszteletben kell tartaniuk, hogy jogunk van a véleményformáláshoz” – írta a miniszter a Facebook közösségi portálon.

Korábban írtuk

Múlt év decemberében, Európai Parlament határozatban kérte fel az Európai Bizottságot, hogy ítélje el a lengyel „LMBTI-mentes övezetek” kialakítását.

Délkelet-Lengyelországban 2019 eleje óta több helyen úgynevezett „LMBTI-ideológiától mentes” területeket jelöltek meg.