Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

Az Európai Parlament a 46 éves afroamerikai férfi, George Floyd rendőri intézkedést követő minneapolisi halála nyomán Amerikában és több európai városban kezdődött, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen tartott tüntetések okán folytatott vitát szerdán.

Beszédében von der Leyen sajnálatát fejezte ki, hogy a társadalom sokszínűségét nem tükrözi sem az EP plenárisa, sem pedig az uniós bizottság biztosi testülete.

Az mondta, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem nem ágazati politika, egy-egy ember vagy akár egy európai uniós biztos feladata. A rasszizmusról nyílt vitára, társadalmi szintű párbeszédre van szükség. Azonban nem csak beszélni szükséges róla, hanem tenni is kell ellene.

Korábban írtuk

„A dolgok irányát mindig meg lehet változtatni, ha arra szándék mutatkozik” – fogalmazott.

Arra emlékeztett, hogy az Európai Unióban mind a faji, mind pedig az etnikai származás alapján történő hátrányos megkülönböztetés a lehető legmagasabb jogi szinten tilos. Uniós szintű törvények vannak a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, de eszközök állnak rendelkezésre az idegengyűlölet és az elfogadás hiánya elleni küzdelem sikerére is.

Kijelentette, mindezek ellenére, a rasszizmus legkisebb megjelenése esetén is azonnali tudatos cselekvésre van szükség. A tudatosság önvizsgálatot jelent, felszólalást a sértett mellett, valamint magában foglalja azon privilégiumok megkérdőjelezését is, amelyeket sokak magától értetődőnek tekintenek.

„Az Európai Unió mottója: egység a sokféleségben. Feladatunk az, hogy élettel töltsük meg ezeket a szavakat, és kiteljesítsük azok jelentését egy jobb Európa érdekében” – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások kezdődtek George Floyd halála nyomán, a rasszizmus és a rendőri erőszak ellen. A 46 éves afroamerikai férfi rendőri intézkedés következtében vesztette életét május 25-én Minneapolisban. Az eset után a világ több országában, köztük Belgiumban is tüntetéseket tartottak.