Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet (szerk.)
Hirdetés

Ursula von der Leyen Twitter-üzenetben aggodalmát fejezte ki a brit kormány szerdán ismertetett törvénytervezete miatt, amelynek elfogadása álláspontja szerint súlyosan sértené a Brexit-megállapodást.

„Pacta sunt servanda”, vagyis a megállapodásokat teljesíteni kell – emlékeztette a latin nyelvű mondással Londont a kötelezettségeinek betartására, hozzátéve, hogy ez a jövőbeni virágzó kapcsolatok alapja.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva azt közölte, az Egyesült Királysággal folytatott tárgyalások haladásáért felelős vegyes bizottság rendkívüli ülésének mielőbbi összehívását javasolja azzal a céllal, hogy London ismertesse szándékait a törvényjavaslat miatt felvetődő komoly aggodalmak eloszlatására.

„Elvárjuk, hogy London a megállapodás szellemét és minden betűjét maradéktalanul tiszteletben tartsa” – fogalmazott az uniós biztos.

Korábban írtuk

Charles Michel, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében aláhúzta: a mindkét fél által elfogadott és megerősített Brexit-megállapodást teljes körűen alkalmazni kell. A nemzetközi jog megsértése elfogadhatatlan, megtöri a bizalmat, amelyre a jövőbeni kapcsolatok kiépítéséhez feltétlen szükség van – tette hozzá.

A londoni alsóházban szerda délután beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

A javaslat azonban több pontban ellentmond a Brexit-megállapodás azon fejezeteinek, amelyek célja az Ír Köztársaság és Észak-Írország között hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzés újbóli bevezetésének megakadályozása.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes nyolcadik fordulója kedden kezdődött Londonban. Eddig nem sikerült jelentős haladást elérni.