Fotó: shutterstock, archív. Készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

Az elnök elmondta, hogy a transzatlanti szövetség közös értékrendszeren és történelmen alapszik, de még ezeknél az alapoknál is fontosabb egy erősebb, békésebb, prosperálóbb világ együttes kiépítése. „Ha a partnerségünk erős, mindannyian erősebbek vagyunk” – tette hozzá.

Josep Borrel, az unió kül-és biztonságpolitikáért felelős főképviselője arról beszélt, hogy a partnerség minél hamarabb történő elindítása érdekében a decemberi EU-csúcson szó lesz a partnerség kialakításáról, és a jövő év első felében várhatóan megrendezik az első EU-Egyesült Államok csúcstalálkozót.

Az Európai Unió partnerségi stratégiája az Egyesült Államokkal közös, az eddiginél erősebb multilaterális fellépésre és érdekérvényesítésre, továbbá a közös értékeket tiszteletben tartó megoldások keresésén alapul.

Az unió együtt kíván működni a leendő amerikai vezetéssel a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításban, az alapvető orvosi termékek kereskedelmének megkönnyítése, valamint az Egészségügyi Világszervezet megerősítése és megreformálása érdekében. Az stratégia továbbá előtérbe helyezi az Egyesült Államokkal kialakítandó zöld technológiai szövetséget, és a fenntartható finanszírozás globális szabályozási keretei között kialakított kereskedelmi partnerséget.

Korábban írtuk

Az Európai Bizottság sajtóközleménye szerint a múltban az uniós transzatlanti kapcsolatokat „egyoldalú tendenciák” és feszültségek jellemezték. A testület bízik abban, hogy a Joe Biden várható amerikai elnök hivatali időszaka új lehetőséget kínál az unió számára egy közös értékeken alapuló jövőbeli együttműködésre.