Fotó: MTI/AP/Chinatopix
Hirdetés

A Hupej tartományon kívüli kínai városokban 64,8 százalékkal, Hupejben – Vuhanon kívül – 52,6 százalékkal lett volna nagyobb a fertőzöttek száma, ha a kormányzat nem zárta volna le a várost a Hongkongi Kínai Egyetem (CUHK) friss kutatása szerint.

Kimutatták, hogy a lezárás 56,4 százalékkal mérsékelte a városból kiutazók, és 76,6 százalékkal a beutazók számát, a városon belüli mozgást pedig 54,2 százalékkal csökkentette.

Jang Jang, a CUHK professzora, a kutatás egyik résztvevője hangsúlyozta, hogy az eredmények erősen befolyásolhatják más országok járványellenes döntéseit.

„Úgy tűnik, a hosszú ideig tartó lezárást alkalmazó városok el tudják laposítani a felfelé ívelő járványgörbét” – mondta Jang.

Az új koronavírus okozta betegség miatt a világ sok országa zárta le a járvány sújtotta városokat. Hupejben eközben már lebontották az országúti ellenőrző állomásokat, hogy újraindulhasson a kifelé irányuló forgalom. Vuhanban, a legsúlyosabban érintett kínai városban azonban csak április 8-án tervezik lebontani őket, hogy két hónap lezárás után újra szabaddá tegyék a kifelé vezető utakat.

A kutatást a hongkongi tudósok a Pennsylvaniai Egyetem és a Sanghaji Műszaki Egyetem tudósaival közösen végezték.