Blinken aláhúzta: a deportálások súlyosan sértik a civilek védelméről szóló negyedik genfi egyezményt, és háborús bűncselekménynek minősülnek. Hozzátette: a jelentések alapján Moszkva „szándékosan választja el az ukrán gyermekeket szüleiktől, illetve rabol el másokat árvaházakból, majd adja őket örökbe Oroszországban”.

Hirdetés

Emellett több ezer civil tűnt el, akik nem mentek át az átvilágításon – jegyezte meg Blinken.

Ukrán tisztségviselők azzal vádolták meg Oroszországot, hogy több száz ezer embert deportált Ukrajna megszállt területeiről, és úgynevezett „szűrőtáborokba” kényszerítette őket.

Moszkva következetesen tagadja, hogy civileket vett volna célba az ukrajnai konfliktus február 24-i kezdete óta. Állítása szerint csak humanitárius segítséget nyújt azoknak, akik el akarják hagyni az országot.

Az 1949-es genfi egyezmények tartalmazzák az irányadó nemzetközi jogi szabályokat fegyveres konfliktusok esetén. Az 1899-ben és 1907-ben elfogadott hágai egyezményekkel együtt a nemzetközi humanitárius jog alapját képezik. A genfi konvenciók tiltják és háborús bűncselekménynek minősítik a civilek deportálását a megszálló ország területére.

Blinken megjegyezte, hogy becslések szerint az orosz hatóságok 900 ezer – 1,6 millió ukrán állampolgárt – köztük 260 ezer gyermeket – hallgattak ki, vettek őrizetbe és deportáltak, és sok esetben az orosz Távol-Kelet elszigetelt térségeibe hurcolták őket.

Korábban írtuk