Hirdetés

Az Egyesült Államok a napokban közölte Ukrajnával, hogy az amerikaiak által szállított fegyverekkel csapást mérhet a határon túlról támadó orosz erőkre – írta a Politico. Az üzenetváltás alig néhány héttel azután történt, hogy az Egyesült Államok csendben zöld jelzést adott Kijevnek, hogy Oroszországon belül is csapást mérjen válaszul a Harkiv elleni támadásokra. Akkor még az amerikai tisztviselők hangsúlyozták, hogy ez a jóváhagyás csupán a harkivi régióra korlátozódik.

Az ukrán erők azóta legalább egyszer amerikai fegyverekkel mértek csapást Oroszországra, belgorodi célpontok ellen,

az ukrán és más európai tisztviselők azonban továbbra is sürgették az Egyesült Államokat, hogy lazítson a korlátozásokon, lehetővé téve Ukrajnának, hogy Oroszországon belül bárhol csapást mérhessen.

Fotó: MTI/EPA/Toreck/Oleh Petraszjuk
Romos lakóház a kelet-ukrajnai Donyecki területen, az orosz front közelében fekvõ Toreckben 2024. június 15-én.

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó kedden a PBS-nek azt mondta, hogy az Ukrajnával kötött megállapodás az amerikai fegyverek Oroszországban történő felhasználásáról kiterjed „minden olyan helyre, ahol az orosz erők átjönnek az ukrán oldalra további ukrán területeket elfoglalni”.

Oroszország az elmúlt napokban jelezte, hogy hamarosan támadást indít Szumi városa ellen, amely szintén közel van az orosz határhoz. Ha ez megtörténik, az ismertetett politika ott is érvényesülhet – erősítette meg Sullivan.

Korábban írtuk

Ha Oroszország a saját területéről támad vagy támadásra készül Ukrajna ellen, akkor csak annak van értelme, hogy Ukrajna ily módon is visszavághasson a támadó erőknek – mondta Sullivan.

Névtelen amerikai tisztviselők szerint azonban az amerikai politika alapjaiban nem változott és továbbra sem engedélyezi a nagy hatótávolságú rakétacsapásokat Oroszországon belül.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.