„Arra hívjuk fel az amerikai külügyminisztérium csapatát, hogy ne csak szavakban, hanem a gyakorlatban is mondjon le a más országok belügyeibe való beavatkozásról. A partnerek érdekeinek tiszteletbe tartása híján a nemes cél puszta deklaráció marad” – nyilatkozott Zaharova.

Hirdetés

„De figyelni fogunk, mert támogatni kell kollégáinkat a konstruktív és realista irányba való sodródásukban” – tette hozzá. Zaharova Tony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai nyilatkozatára reagált, amelynek értelmében az Egyesült Államok lemond arról, hogy költséges katonai intervenciókhoz folyamodjon a demokrácia előmozdítása érdekében.

A szóvivő leszögezte: Moszkva az orosz igazságszolgáltatás dolgába való beavatkozás kísérleteként értékeli, hogy Washington kifogást emel azon bírósági ítéletek ellen, amelyek elvetették a Szabadság Rádió fellebbezéseit a bírságok ellen. Ezeket azért rótták ki rá, mert nem tűntette fel anyagain, hogy egy külföldi ügynöknek minősített tömegtájékoztatási eszköztől származnak.

Zaharova arra figyelmeztetett, hogy Oroszország kemény intézkedéseket foganatosíthat a német média ellen, ha Berlin akadályozni fogja az orosz újságírók munkáját.

Korábban írtuk

„Destruktívnak” és „a nemzetközi joggal ellentétesnek” minősítette Kersti Kaljulaid észt elnöknek azt a kijelentését, miszerint Észtország minden iskolásának észtül kell tanulnia. A szóvivő szerint az államfő nyilatkozata megsérti a kisebbségek iránti toleranciáról és a nemzeti nyelvek védelméről rendelkező nemzetközi dokumentumokat. Rámutatott, hogy a balti állam lakosságának oroszajkú egyharmada továbbra hátrányos megkülönböztetést szenved el.

Ismét hangot adott Moszkva hivatalos álláspontjának, miszerint az Euróai Unió által Oroszország ellen bevezetett szankciók, mivel az ENSZ Biztonsági Tanácsának megkerülésével vezették be őket, a nemzetközi jog szempontjából érvénytelenek. Megismételte, hogy Moszkva arányos választ készül adni ezekre.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt hangoztatta, Oroszország maradéktalanul végrehajtotta a vegyifegyver-tilalmi egyezmény rendelkezéseit, s ezt várja el az Egyesült Államoktól is.

„Oroszország már sok évvel ezelőtt bejelentette és ellenőriztette a vegyi fegyverek megsemmisítését a saját területén. Oroszország maradéktalanul teljesítette a vonatkozó szerződések rendelkezéseit” – mondta a szóvivő.

„Oroszországnak semmilyen vegyi fegyvere sincsen. Egyébként elvárjuk, hogy partnereink ugyanígy eleget tegyenek a szerződésben foglaltaknak” – fogalmazott.

Peszkov arra válaszolt, hogy az amerikai külügyminisztérium kedden egy sor korlátozást hirdetett meg Oroszországgal szemben. Ezeket Washington szerint csak egy év múlva lehet majd feloldani, abban az esteben, ha Moszkva szavatolja, hogy nem vet be vegyi fegyvert a saját állampolgárai ellen és hogy nemzetközi ellenőröket enged be azokra az objektumaiba, amelyeknek közük lehet vegyi fegyverek gyártásához vagy tárolásához. Emellett az amerikai fél követelte, hogy Oroszország fizessen kártérítést azoknak, akik ellen vegyi fegyvert alkalmazott.