Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az amerikai hadikészletekből kiutalt támogatás segítséget nyújt majd az ukrán hadseregnek a harckocsik és légi célok elhárításában.

Ukrajna korábban Javelin páncéltörő és Stinger légvédelmi rakétákat kért.

„Ez újabb jele annak, hogy az Egyesült Államok az ukrán nép oldalán áll, miközben az szuverén, bátor és büszke nemzetét védelmezi” – fogalmazott Blinken. Hozzátette, hogy az újabb segéllyel már több mint egymilliárd dollárra nőtt tavaly óta az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás.

Az újabb segélyeket Joe Biden amerikai elnök engedélyezte.

Korábban írtuk

Az amerikai védelmi tárca közlése szerint a hadisegély egyebek között páncéltörő eszközöket, kézifegyvereket, testpáncélokat, gyalogság elleni harceszközöket és különböző lőszereket foglal magában.

Az amerikai diplomácia vezetője szombaton a Twitteren az orosz néphez fordult, kifejtve, hogy „az oroszok nem érdemlik meg” a szomszédos ukránok elleni háborút.

„Az orosz néphez: megérdemlitek, hogy biztonságban és méltósággal éljetek, mint bárki más a világban” – írta a mikroblogban Blinken. Majd leszögezte: „senki ne próbálja meg ezt veszélyeztetni. Nem érdemeltek fölösleges háborút a szomszédjaitokkal, a barátaitokkal és családokkal Ukrajnában”. Hozzátette még, hogy az ukránok is megérdemlik, hogy „olyan békességben élhessenek mint ti (az oroszok)”.

Szombaton egyébként a német szövetségi kormány is úgy döntött, hogy a válságövezetekbe irányuló fegyverexportot elutasító álláspontját megváltoztatva, mégis küld fegyvereket az orosz támadások ellen küzdő ukrán hadseregnek.

Olaf Scholz kancellár szombat este a Twitteren közölte, hogy 1000 páncéltörő fegyvert és 500 Stinger légvédelmi rakétát szállítanak Ukrajnába. A kormány ahhoz is hozzájárult, hogy Hollandia továbbexportáljon Ukrajnába 400, német gyártmányú páncéltörő fegyvert, Észtország pedig átadjon Ukrajnának az egykori NDK hadseregének készletéből kilenc D-30 típusú vontatott tarackágyút a hozzájuk tartozó lőszerrel.

A holland kormány egyébként szombaton közölte, hogy kétszáz Stinger rakétát is ad Ukrajnának.