A Jordánia fővárosban, Ammánban rendezett rendkívüli ENSZ-konferencián Blinken emlékeztett arra, hogy Washington 2021 óta mostanáig több mint 1,8 milliárd dollár értékben nyújtott fejlesztési, gazdasági és humanitárius támogatást a gázai lakosságnak.

Hirdetés

„Dolgozzunk együtt azon, hogy több segély jusson el biztonságban szárazföldön, levegőben és tengeren a Gázai övezetbe mindazokhoz, akiknek arra a legnagyobb szükségük van!” – mondta.

Az amerikai diplomácia vezetője emellett arra kérte a gázai segélyezésben részt vevő országokat, hogy ők is növeljék a palesztinoknak nyújtott támogatásukat, ugyanis az ENSZ keddi felhívásában közölt, a minimális ellátáshoz szükséges összegnek egyelőre csak az egyharmada áll rendelkezésre. Korábban, a nap folyamán Martin Griffiths, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) vezetője közölte, hogy a világszervezet becslései szerint 2,5 milliárd dollárra (910 milliárd forintra) volna szükség a Gázai övezetben élők segélyezéséhez április és december vége között.

Antony Blinken elmondta továbbá, hogy a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítás akadályainak elhárítására az elmúlt hónapokban Izrael tett ugyan lépéseket, ám „többet is tehet, és többet is kell tennie”. A tárcavezető felszólította Izraelt, hogy tegyen lépéseket az övezetbe tartó segélyszállító teherautók ellenőrzésének felgyorsítása és a tiltott áruk listájának szűkítésére, segítse elő az életmentő gyógyszerek beáramlását, gondoskodjon a víz- és csatornarendszerek megjavításáról, valamint a civil áldozatok számának csökkenéséről.

Korábban írtuk