Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
Joe Biden amerikai elnök a koronavírus elleni védettséghez szükséges oltási kampányról beszél a washingtoni Fehér Ház keleti termében 2021. augusztus 18-án.
Hirdetés

Amint azt az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok megerősítette, elítéljük a 2020 augusztusában történt Navalnij elleni merényletet és az azt követő intézkedéseket – beleértve a 2021 januári bebörtönzését – amelyek célja az volt, hogy leállítsák az orosz kormány kritizálására tett erőfeszítéseit – fogalmazott Ned Price a külügyminisztérium szóvivője.

Price közleményében azt írta: a ma bejelentett szankciók „egyértelműen jelzik”, hogy a vegyi fegyverek használata nem marad büntetlenül.

„A vegyi fegyverek bármilyen használata elfogadhatatlan és ellentétes a nemzetközi normákkal. Az Egyesült Államok felszólítja Oroszországot, hogy tegyen eleget a vegyifegyver-egyezményből eredő kötelezettségeinek” – fogalmazott Price.

A szankciók kilenc orosz állampolgárra vonatkoznak, akik kötődnek az ország vegyifegyver-programjához vagy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB), amelyet az Egyesült Államok felelősnek tart Navalnij megmérgezéséért.
Alekszej Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója, 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint novicsok típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. A médiában megjelent az az állítás, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei mérgezték meg, Navalnij pedig személyesen Putyint vádolta meg a merénylet elrendelésével.

Korábban írtuk

Navalnijt január 17-én Moszkvában őrizetbe vették, amikor hazatért a berlini kórházi és rehabilitációs kezelés után. Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében az ellenzéki politikusnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembe vételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

„Navalnij mérgezése a vegyi fegyverek használata elleni nemzetközi normák megdöbbentő megsértése volt, és része volt annak a kampánynak, amely az oroszországi ellenvélemények elhallgatására irányul” – mondta pénteken Andrea Gacki, az Egyesült Államok Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatalának (OFAC) igazgatója.

A pénzügyminisztérium közlése szerint a szankciók érintik a magánszemélyek és szervezetek összes, az Egyesült Államokban található ingó és ingatlan vagyonát.