Letartóztattak egy rendőrt Washingtonban szerdán az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet segítésének gyanújával.

A 36 éves Nicholas Youngot a közlekedési rendőrség washingtoni központi irodájában tartóztatták le, és már szerdán délután bíróság elé állítják.

Youngot azzal vádolják, hogy 22 mobiltelefon-kártyát vásárolt, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel kapcsolatba lépjen. Az FBI egyik fedett ügynöke leplezte le.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Először fordul elő az Egyesült Államokban, hogy rendőrt gyanúsítanak terrorszervezettel való összejátszással. A rendőrség közleménye szerint Young mindazonáltal nem jelentett közvetlen veszélyt az Egyesült Államokban, mert nem az országban tervezett terrorakciót, hanem az Iszlám Államnak az amerikai földrészen kívüli akcióira összpontosított.

A férfit 2009 óta figyelte a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a közlekedési rendőrség tisztségviselői ugyanis akkor jelentették az FBI-nak, hogy Young gyanúsan viselkedik. Az első nyilvánosságra került információk szerint Nicholas Young korábban neonáci eszmékkel szimpatizált, és régóta támogatta az iszlám nevében fellépő szélsőségeseket. 2011-ben Líbiába utazott, s az FBI-nak akkor azt mondta, azért, hogy a lázadók oldalán harcoljon Moammer Kadhafi líbiai diktátor megbuktatásáért. Ezt követően húsz különböző alkalommal találkozott az FBI fedett ügynökével – akinek valódi kilétével nem volt tisztában – és minden alkalommal arról beszélt, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet harcosa lett. Még azt is részletezte az FBI munkatársának, hogyan kell kijátszani a terrorelhárítás ellenőrzéseit.

Ha bűnösnek találják, Nicholas Youngot akár húsz év börtönre is ítélhetik.

MTI

Fotók: http://www.shutterstock.com/illusztráció