Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
Donald Trump amerikai elnök felmutatja a Bibliát, amikor felkeresi a George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők által megrongált Szent János-templomot a washingtoni Fehér Ház közelében 2020. június 1-jén.
Hirdetés

Trump a Fehér Házból sétált át a Szent János-templomhoz egy fotózás kedvéért hétfőn. A templomot a 19. század eleje óta rendszeresen felkeresték az amerikai vezetők.

Budde jelezte: a televízióból értesült az elnöki látogatásról. „Fel vagyok dúlva” – mondta a püspök. Az elnök nem imádkozott, amikor felkereste a Szent János-templomot, és nem tett említést országunk gyötrő problémáiról – mondta a CNN hírtelevízió által megkérdezett egyházi vezető, utalva arra, hogy az Egyesült Államokban tömeges megmozdulások zajlanak, miután egy afroamerikai férfi, George Floyd a napokban életét vesztette egy durva rendőri intézkedés nyomán Minneapolisban.

„Fogta a hagyományainkban szent szerepet betöltő jelképeket, és úgy állt ott az imaház előtt, mintha azt várta volna, hogy ünnepelni fogják” – mondta Budde. „Nem tudtam mit csinálni, fel kellett szólalnom ellene” – magyarázta, miután közzétette véleményét a történtekről a Twitteren. A püspök kiemelte: az ország mélyebb sebeire kellene koncentrálni a rasszizmus miatti országos tüntetések közepette.

Korábban írtuk

Budde, aki korábban 18 éven át Minneapolisban szolgált, rámutatott: a templomot váratlanul érte az elnöki látogatás, amely semmibe vette, hogy ezt a szent helyet szent célokra szokás használni.

Michael Curry, az amerikai episzkopális egyház első fekete vezetője közleményében elítélte, hogy Trump politikai célokra használta fel a Szent János-templomot és a Bibliát. „Tette mindezt olyan időben, amikor országunkban nagy a fájdalom és a szenvedés, cselekedetei pedig sem a javunkat, sem a gyógyulásunkat nem szolgálták” – mutatott rá.

Greg Brewer, a közép-floridai episzkopális püspökség vezetője a Twitteren azt írta: megrendülve látta, hogy a templomhoz közeli Lafayette parkban tüntetőket könnygázzal oszlatták fel azért, hogy az elnök a Szent János-templom előtt tetszelegjen egy Bibliával a kezében. Brewer istenkáromlásnak nevezte a történteket.

Andrew Cuomo New York-i kormányzó is bírálta a fotózás érdekében bevetett rendőri erőszakot, szégyenletesnek nevezve azt.

Trump hétfőn azt mondta: szükség esetén a katonaságot fogja bevetni a tüntetések megfékezésére. Az elnököt felbosszantotta, hogy a sajtóban úgy ábrázolták, mint aki földalatti bunkerében várja a washingtoni megmozdulások végét. Egy névtelenül nyilatkozó forrás szerint Trump azt mondta bizalmasainak, a Fehér Házon kívül akar mutatkozni, és ennek a tervnek a részeként kereste fel a Szent János-templomot.