Fotó: MTI/EPA/Focke Strangmann, archív
Hirdetés

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Welt am Sonntag című német lapban közölt interjúban a novemberben hivatalba lépő új Európai Bizottság feladatairól szólva kiemelte, hogy „újraindítás” szükséges három fontos területen.

Először is meg kell haladni a Kelet és Nyugat közötti „lopakodó megosztottságot”, a nyugat-európaiaknak „fel kell fogniuk, hogy nem automatikusan ők a jobb demokraták”. Lengyelországban például ellenzéki erők „szenvedélyesen küzdenek a jogállamiságért”, míg Franciaországban a „szélsőjobboldali” Marine le Pen pártja kapta a legtöbb szavazatot a májusi EP-választáson.

Új kezdetre van szükség a migrációs politikában is. A távozó, Jean-Claude Juncker vezette bizottság tervei „blokád alatt vannak”, és az utóbbi öt év „csaknem szétzilálta európai szolidaritást”.

Ezért „teljesen új javaslatra van szükségünk a migránsok elosztásáról, a kötelező kvóták egyelőre lekerültek az asztalról” – mondta Manfred Weber.

Hozzátette, hogy ugyan nélkülözhetetlen a tagállamok közötti, belső szolidaritás, „de most a külső határok védelmének és a származási országok megsegítésének van elsőbbsége”.

A jövőben EU-s határvédelmi tisztségviselőknek kell a külső határoknál eldönteniük, hogy az érkezőknek van-e esélyük a menedékjog megszerzésére, és ha nincs, akkor azonnal ki kell toloncolni őket – mondta az EPP frakcióvezetője.

A harmadik terület a külpolitika, különösen a Törökországgal folytatott kapcsolatok ügye – mondta Manfred Weber, kiemelve, hogy Törökország Recep Tayyip Erdogan elnök vezetésével egyre inkább távolodik Európától és a demokratikus alapértékektől, ezért végérvényesen le kell zárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat.

Az EU-Törökország menekültügyi megállapodásról kijelentette: Recep Tayyip Erdogan tudja, hogy nemsokára ismét dönteni kell a megállapodás meghosszabbításáról, és éppen ebben a helyzetben emelkedik ismét a Törökországból Görögországba átkelő menedékkérők száma.

Azonban „nem hagyjuk, hogy zsaroljanak, aki a migrációs paktummal folytat játszmát, veszélyezteti az EU és Törökország gazdasági kapcsolatait” – mondta a német politikus.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Törökország a megállapodást betartva csaknem 6 milliárd euróval (2000 milliárd forint) támogatott segélyszervezeteket és civil társadalmi szervezeteket, hogy segíthessenek a menekülteknek. Ezt az együttműködést folytatni kell, több évre meg kell hosszabbítani a megállapodást és szükség esetén növelni kell a Törökországnak juttatott támogatást. Ez „jól befektetett pénz, segít a menekülteknek és Törökországnak, és árt az embercsempészeknek, akik illegálisan be akarnak juttatni migránsokat Európába” – mondta Manfred Weber.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU-választáson az EPP csúcsjelöltjeként indult, arra készült, hogy az Európai Bizottság elnökeként folytatja munkásságát, elmondta: minden politikus tudja, hogy el kell viselnie vereségeket, és az a legfontosabb, hogy felálljon a csapásokból.

Hozzátette: örül annak, hogy ismét vezetheti az EPP-frakciót és támogatja a bizottság megválasztott elnökét, Ursula von der Leyent. Mint mondta, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) – a CSU testvérpártja – politikusa „meggyőződéses európai”, aki osztja az EPP politikáját és „tudja, hogy egy erős EPP nélkül tehetetlen volna”.

Manfred Weber a többi között német belpolitikai ügyekről is szólt, kiemelte, hogy a CDU/CSU pártszövetségnek a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) folytatott kormányzás után a Zöldekkel kellene összefognia.