A június 28. és július 11. között regisztrált adatok alapján egyértelműen sikerült megállapítani, hogy 28 ország közül 19-ben a delta variáns a domináns. A 19 országban átlagosan 68,3 százalék volt azoknak az aránya, akik a koronavírus delta variánsával fertőződtek meg, míg 22,3 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik a koronavírus előző domináns, alfa nevű brit variánsával fertőződtek meg.

Hirdetés

A WHO és az ECDC egyúttal felhívta a figyelmet annak szükségességére, hogy fokozzák a koronavírus terjedésének megfékezését célzó erőfeszítéseket.

Az Európában feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma az elmúlt négy hét mindegyike során nőtt. Ez a növekedés kifejezetten gyors volt a fiatalabbak körében.

A koronavírus delta variánsa már csaknem az összes európai országban megjelent. A jelenlegi tendenciák szerint a következő hónapok során világszerte a delta variáns válik dominánssá.

Korábban írtuk

„Messze vagyunk még a járvány végétől, és sajnálatos módon számos térségbeli országban a koronavírusos esetek számának jelentős növekedésének lehetünk szemtanúi a rendkívül fertőző delta variáns terjedésével összefüggésben” – jelentette ki Hans Kluge, a WHO európai igazgatója.

Kluge szerint ugyanakkor jó hír: az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy jelentősen csökkenti a súlyos megbetegedések és halálozás kockázatát a teljes körű oltás.