Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Az ENSZ egészségügyi szervezete reményét fejezte ki, hogy több ország is követni fogja Franciaország és Svédország példáját abban, hogy vakcinákat adományoz a szegény országok megsegítésére létrehozott Covax programnak.

Franciaország 500 ezer adag AstraZeneca/Oxford védőoltást kiosztását tette lehetővé a Covax keretében, Svédország szintén, Svájc rövidesen engedélyezi 1 millió adag védőoltás adományozását.

Más országok mellett Kanada és az Egyesült Államok engedélyezte az elmúlt hetekben, hogy serdülőket is beoltsanak a SARS-CoV-2 nevű vírus ellen. A WHO egyik vezetője azonban közölte, hogy folyamatban vannak a tárgyalások Washingtonnal védőoltás-adagok megosztásáról.

„Megértem, miért akarják egyes országok beoltani a gyermekeiket, illetve a serdülőkorúakat, de az adott pillanatban arra kérem őket, hogy gondolják ezt újra, és ehelyett adományozzanak vakcinákat a Covax-nak” – jelentette ki egy genfi virtuális találkozón Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Korábban írtuk

Az oltások méltányos elosztására a WHO és a GAVI Vakcinaszövetség által létrehozott Covax keretében eddig 60 millió adag oltást szállítottak, a szervezet küzd a szállítási tervek betartásáért, részben amiatt, hogy India a járvány fellángolása miatt korlátozta az AstraZeneca/Oxford védőoltás exportját.

Eddig világszerte összesen 1,26 milliárd adag Covid-19 elleni védőoltást adtak be.

A WHO főigazgatója hónapok óta ostorozza „az oltási nacionalizmust”, amely a vakcinahiány miatt számos országot megfoszt attól, hogy megvédhessék a lakosságot, közötte a legsérülékenyebb rétegeket és az ápoló személyzetet, miközben az Európai Unió és az Egyesült Államok megígérte, hogy a nyárig beoltják a lakosaik túlnyomó részét.

Tedrosz azt is közölte, hogy a világjárvány második éve halálosabb volt, mint az első, és mélységes aggodalmát fejezte ki az indiai járványhelyzet miatt.

Indiában a hivatalos adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 24 milliót, és a halottak száma pedig 262 317. A napi új halálesetek száma immár harmadik egymást követő napon 4000 ezer vagy ennél több, Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken aggodalmát fejezte ki a járvány gyors terjedése miatt a szubkontinensen.

Eddig igazoltan több mint 160,71 millió embert fertőzött meg a világban a SARS-CoV-2 nevű vírus, és közel 3,5 millióan haltak meg a Covid-19-betegségben a Reuters adatai szerint.

India mellett több más országban, így Nepálban, Srí Lankán és néhány latin-amerikai országban is fellángolt a járvány. Tedrosz emlékeztetett, hogy a Covid-19 eddig több mint 3,3 millió ember életét oltotta ki, és ahogyan a dolgok alakulnak, a járvány második éve sokkal halálosabb lesz, mint az első volt.

A WHO vezetői óvatosságra intettek a vírus terjedését megakadályozó olyan intézkedések enyhítése kapcsán, mint a maszkviselés, és figyelmeztettek, hogy újabb mutánsok megjelenése várható.

Az amerikai betegségellenőrző és megelőző központok szerint aszükséges adag oltást felvett embereknek nem kell maszkot hordaniuk szabad téren, és többnyire a belső terekben sem.

„Nagyon kevés olyan ország van, amely feloldhatja ezeket az intézkedéseket” – mondta Szumija Szvaminátán, a WHO tudományos főmunkatársa.