A szervezet keddi sajtótájékoztatóján a főtitkár figyelmeztetett arra, hogy a jövőben sokkal gyakrabban jelentkezhet efféle szélsőséges időjárási hullám a klímaváltozás miatt.

Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy az idősek és a krónikus egészségügyi problémákkal küzdők különösen ki vannak téve a hőség okozta veszélyeknek. Emellett kiemelte, hogy az egészségügyi ellátásban megnövekedhet az ápolásra szorulók száma, ami kihívás elé állíthatja az intézményeket.

„Egyértelmű, merre haladunk: az ehhez hasonló hőhullámok normálissá fognak válni, és sokkal szélsőségesebb intenzitásúak lehetnek” – fogalmazott a főtitkár, aki a sajtótájékoztatón rövid ujjú pólót és nyakkendőt viselt; mint elmondta, ezzel szerette volna felhívni a figyelmet a felmelegedésre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden a hőhullámok következtében aggasztóan romló levegőminőségre hívta fel a figyelmet, amely kiváltképp a nagyvárosokban jelenthet gondot, és káros hatással lehet az egészségre.

Korábban írtuk

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) keddi jelentése az erdőtüzek mellett szintén a növekvő légszennyezést emeli ki a hőhullámok egyik következményeként. A CAMS elmérése szerint a levegő szennyezettsége jelenleg Délkelet-Angliában, Észak-Franciaországban és a Benelux-államokban a legsúlyosabb Európán belül. A kontinens több részén ugyanakkor pusztító erdőtüzek tombolnak, ami füstmérgezéssel is fenyeget.