A közlemény szerint – amelyet az UNIAN hírügynökség idézett – Zelenszkij nagyra értékelte Erdogan szerepét a közelmúltbeli hadifogolycsere megszervezésében és abban, hogy az ukrán nemzeti gárdához tartozó Azov ezred öt parancsnokának menedéket biztosítottak Törökországban. A török elnök közölte, hogy mindenfajta kényelmet megteremtenek a szabadon bocsátottak, valamint a hozzátartozóik számára, akik meglátogatják őket Törökországban.

Hirdetés

Az ukrán elnök egyúttal megköszönte Törökország elvi álláspontját, hogy nem ismeri el legitimnek a megszállt ukrán területeken az Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazásokat. Ismét felszólította a világközösséget, hogy a legszigorúbb választ adják Oroszországnak erre a lépésére. Zelenszkij megemlítette, hogy Törökországnak kiemelt szerepe volt a „gabonakezdeményezés” munkájának megszervezésében is, amelynek eredményeként mostanáig 235 hajó 5,4 millió tonna mezőgazdasági termékkel indult el Ukrajna kikötőiből Ázsia, Európa és Afrika országai felé. A felek reményüket fejezték ki a „gabonafolyosók” további akadálytalan működésében. Emellett Erdogan kifejezte készségét, hogy segítse a nukleáris fenyegetés megelőzésére irányuló nemzetközi erőfeszítéseket a zaporizzsjai atomerőműben kialakult helyzettel összefüggésben – tájékoztatott az ukrán elnöki iroda.

Az ukrán vezérkar szerda esti helyzetjelentésében azt írta, hogy a nap folyamán az ukrán csapatok 11 ellenséges támadást vertek vissza javarészt Donyeck megyében, és eltalálták az orosz megszállók egyik parancsnoki állását. „A szárazföldi csapatok műveleteinek támogatására a hadsereg gépei a nap folyamán két orosz megerősített állásra is csapást mértek. A rakétacsapatok és a tüzérség eltalált egy parancsnoki állást, négy ellenséges élőerő- és felszereléskoncentrációs területet és egy közvetítő állomást” – számolt be a vezérkar. Hozzáfűzte, hogy az orosz erők továbbra is a donyecki régió teljes megszállását és az ideiglenesen megszállt területek megtartását célzó feladatokat teljesítenek. A nap folyamán az orosz erők két rakéta- és három légicsapást indítottak, több mint hat támadást pedig rakéta-sorozatvetőkkel hajtottak végre. Több településre mértek az oroszok csapásokat, köztük a déli Mikolajiv megyeszékhelyre és több Donyeck megyei városra.

Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alá került Melitopol polgármestere helybeliek beszámolóira hivatkozva azt írta a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, hogy nyolc nagy erejű robbanás történt a várostól délre. Hozzátette, hogy az információkat még pontosítják.

Korábban írtuk

Dmitro Lubinec ukrán emberi jogi biztos szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az oroszok fizikailag bántalmazták az elfogott ukrán védőket, és még az alapvető feltételeket sem biztosították számukra. Elmondta, hogy a helyek, ahol raboskodtak, nem voltak alkalmasak ennyi ember fogva tartására. Kifogásolta, hogy az orosz hatóságok jogilag nem ismerték el az elfogott ukrán katonákat hadifoglyoknak. Szavai szerint az ukrán foglyokat rendszeresen verték gumi- vagy fabotokkal. „Ezeken a helyeken nagyon kevés ételt és vizet biztosítottak a foglyoknak. Nem kaptak a személyes higiéniához szükséges dolgokat, nem volt WC-papír, nem adtak nekik szappant, fogkefét és fogkrémet. Gyakran a betonon aludtak, nem adtak nekik matracot és takarót sem” – fejtette ki. Az ombudsman közölte, hogy most minden kiszabadított foglyot egészségügyi intézményben kezelnek, a rehabilitációjuk után dől el, hogy folytathatják-e a katonai szolgálatot vagy sem.

Szeptember 22-én hozták nyilvánosságra, hogy Ukrajna fogolycserével kiszabadította az orosz fogságból az ukrán fegyveres erők 215 katonáját, köztük tíz külföldit – idézte fel Ukrajinszka Pravda hírportál.