„Felkészültünk a látogatására” – mondta Zelenszkij az AP amerikai hírügynökségnek. „Beszélni akarok vele. (…) De az egész elmúlt egy évben, több mint egy év óta nem volt vele kapcsolatom” – tette hozzá.

Hirdetés

Az AP értesülése szerint Zelenszkij már elküldte a meghívást Hszi Csin-pingnek.

Kína az elmúlt hónapban nyilvánosságra hozott egy 12 pontos béketervet „az ukrajnai válság politikai megoldásáról”. A kínai elnök múlt heti moszkvai látogatásán az ukrajnai háborúról is tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de az eszmecseréről kiadott közlemények nem mutattak előrelépést a háború lezárásával kapcsolatban. A kínai javaslatok között szerepelt a háborús helyzet enyhítésére és esetleges fegyverszünetre való felhívás.

Az Egyesült Államok elutasítóan reagált a javaslatra, mivel Kína nem ítélte el Oroszországot az ukrajnai háború miatt. Washington hangsúlyozta, hogy egy tűzszünet csak megerősítené az oroszok által elfoglalt területek jelenlegi státuszát, és időt adna Putyinnak az orosz haderők átcsoportosítására.

Korábban írtuk

Ukrajna üdvözölte a kínai diplomácia bekapcsolódását a háborús konfliktus rendezésébe, de Zelenszkij leszögezte, hogy csak akkor jöhet szóba a béketárgyalás, ha az orosz hadsereg kivonul Ukrajna területéről.