Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Hirdetés

Zelenszkij egyúttal csalódottságának adott hangot, mert nem tudott a csúcstalálkozó előtt egyeztetni Joe Biden amerikai elnökkel. Biden szerdán tárgyal Vlagyimir Putyin orosz államfővel Genfben.

Úgy vélem, hogy találkozónk hozzáadott volna az amerikai elnök tárgyalási helyzetéhez – magyarázta.

Ukrajna szeretné biztosítani a Nyugat megingathatatlan támogatását az oroszbarát szakadárokkal szemben, akik jelentős területeket foglaltak el az ország keleti részén.

„Az a legnagyobb aggodalmam, hogy nem fog szó esni konkrétumokról” – hangsúlyozta Zelenszkij. „Az ukrajnai helyzet pedig nagyon függ ettől. Mindenki tart a megoldásoktól a legnehezebb ügyekben” – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

Idén tavasszal nemzetközi feszültséghez vezetett, hogy Oroszország hadgyakorlatok keretében katonák ezreit vezényelte az ukrán határra, a szakadárok által felügyelt területek szomszédságába. Az ukrán elnök megjegyezte: bár a csapatok egy része visszavonult, mintegy 95 ezer katona továbbra is a térségben maradt.

„Még mindig magas az eszkaláció valószínűsége” – vélte Zelenszkij, azt állítva, hogy Oroszország el akarja foglalni Kijevet, Harkovot és a fekete-tengeri Odesszát.

Hozzátette: szeretné, ha Biden egyértelműen kimondaná, támogatja-e Ukrajna NATO-tagságát.

„Szeretnék egy határozott igent vagy nemet kapni” – fejtette ki. „Értelmezésem szerint ez az észak-atlanti szövetség összes országának álláspontja lenne.”

Az ukrán elnök aláhúzta: szeretne egyértelmű időpontokat és valószínűséget is társítani az esetleges NATO-tagsághoz.

Moszkva ellenzi Ukrajna NATO-tagságát, mert ezzel a szövetség erői túl közel kerülnének Oroszország nyugati részéhez.

Biden meghívta Zelenszkijt, hogy júliusban keresse fel őt Washingtonban. Az ukrán elnök az amerikai katonai és gazdasági segítségről is tárgyalna látogatása során.

„Az Egyesült Államoknak megvan a lehetősége, hogy valódi gazdasági támogatást nyújtson Ukrajnának” – mondta. „Nem pénzről van szó, hanem befektetésekről, vállalkozások nyitásáról” – fűzte hozzá.