Fotó: ShutterStock
Hirdetés

A hírportál szerdán közölt cikket arról, milyen lépéseket készül az elsők között megtenni Zelenszkij, ha megnyeri április 21-én az elnökválasztás második fordulóját. Erről Ruszlan Sztefancsuk, Zelenszkij választási kampányának ideológusa és Danilo Hetmancev gazdasági szakértő beszélt a liga.netnek.

Zelenszkij kész a közvetlen párbeszédre Oroszországgal Ukrajna nemzetközi partnereinek részvételével, ugyanakkor a kelet-ukrajnai szakadárokkal kizárta a tárgyalásokat. Szintén ki akarja zárni a Kijev és Moszkva közötti közvetítésből a Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló Viktor Medvedcsukot, Leonyid Kucsma volt ukrán államfő egykori elnöki hivatalvezetőjét.

Petro Olescsuk politológus a hírportálnak nyilatkozva azon kétségének adott hangot, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egyáltalán akar-e részt venni a nem túl nagy sikerrel kecsegtető kelet-ukrajnai rendezési folyamatban. Ami a Putyinnal való tárgyalást illeti, rámutatott, hogy nyugati képviselők bevonásával már Petro Porosenko elnöksége alatt is folytak tárgyalások. Szerinte az egyetlen, amit kihasználhat Oroszország az ukrajnai hatalomváltásban, az éppen az, hogy Kijev és Moszkva közvetlenül, közvetítők nélkül üljön le egymással tárgyalni.

Zelenszkij kampánystábja a szakértők szavai szerint látogatást készít elő számára Angela Merkel német kancellárhoz, Emmanuel Macron francia és Donald Trump amerikai elnökhöz.

Ami az ukrán fegyveres erőket illeti, Zelenszkij meg akarja szüntetni az ukrán védelmi minisztérium és a vezérkari főnökség közötti konkurenciaharcot. Oleh Zsdanov katonai szakértő ezzel egyetértett, szerinte is pontosan szét kell választani a hatásköröket: a vezérkari főnök a fegyveres erők harckészültségéért, a védelmi miniszter pedig a hadsereg ellátásáért legyen felelős. Megjegyezte, hogy erről törvényjavaslatot kell benyújtani a parlamentnek.

Volodimir Zelenszkijnek a gazdaságot érintő tervei között szerepel, hogy a parlament elé terjeszti a közvetítésről szóló törvényt. Ez lehetőséget teremtene az embereknek, hogy válasszanak a bírósági per vagy a vita rendezésének más, alternatív módjai között. Készülő gazdasági törvénycsomagjának része egy ötszázalékos adóbefizetés utáni amnesztiáról szóló jogszabály, külön szolgálat létrehozása a pénzügyi vizsgálatokra, a külföldre tartó tőkekivitel megadóztatása, Ukrajna csatlakozása ahhoz a nemzetközi egyezményhez, amely lehetővé teszi, hogy tudomást szerezzenek ukrán állampolgárok és vállalatok külföldön vezetett számláiról.

Zelenszkij az elnöki hivatal megreformálására is készül, igazi „kancelláriává” kívánja azt alakítani, valamint létre akar hozni maga mellett egy nemzetközi szakértői testületet is, amelynek feladata az állam „auditálása”, vagyis pénzügyi helyzetének felmérése lesz az első három-négy hónap alatt.