Fotó: MTI/EPA/Sztepan Franko
Hirdetés

Cikkünket frissítjük!

Zelenszkij beiktatási beszédében felszólította a kormányt, hogy két hónapon belül mentse fel tisztségéből a titkosszolgálat (SZBU) vezetőjét, a főügyészt és a védelmi minisztert. A kormány tagjainak azt üzente, hogy jobban teszik, ha ők is benyújtják felmondásukat.

A ceremónián számos külföldi vendég volt jelen, Magyarországot Áder János köztársasági elnök képviselte.

Zelenszkij fő feladatának a béke megteremtését nevezte meg a Donyec-medencében

Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő hétfőn beiktatási beszédében kijelentette: elsődleges feladatának azt tekinti, hogy tűzszünetet érjen el a Donyec-medencében.

Leszögezte: a békéért kész kockára tenni azt is, hogy elveszti elnöki posztját.

Első lépésnek az Oroszország által fogva tartott ukránok kiszabadítását nevezte meg, azután a krími és Donyec-medencei területek visszaszerzését.

A parlamenttől követelte még, hogy fogadjanak el jogszabályokat a képviselői mentelmi jog megszüntetéséről, a törvénytelen vagyonosodás büntethetőségéről és a választási törvény módosításáról.

Az eskütételi szöveg felolvasása után átvette az államfőségét igazoló okiratot és az elnöki szimbólumokat, a jelvényt, a pecsétet és a buzogányt, majd megtartotta beszédét.

Benyújtotta lemondását az ukrán védelmi miniszter és a titkosszolgálat vezetője

Benyújtotta lemondását hétfőn Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter és Vaszil Hricak, a titkosszolgálat (SZBU) vezetője.

Az ukrán média percekkel az után tette közzé Poltorák lemondó levelét, hogy hétfőn a törvényhozás előtt mondott beiktatási beszédében Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök mindkettejüket, illetve Jurij Lucenko főügyészt lemondására szólította fel. Hricak lemondásáról közvetlenül Zelenszkij beszéde előtt adott hírt az ukrán média.