A közlemény szerint Zelenszkij tájékoztatta az EU-biztost arról, hogy Oroszország támadásaival Ukrajna teljes energetikai infrastruktúrájának – beleértve hő- és vízierőműveket – mintegy 40 százalékát rongálta meg súlyosan, továbbá ecsetelte az energetikai stabilitás elérésére tett ukrán állami erőfeszítéseket. „Sajnos, ez utóbbit az Oroszországi Föderáció által az energiarendszerünket ért rakéta- és dróncsapások miatt felfüggesztettük, de biztos vagyok abban, hogy mindent helyreállítunk, és egy nyugodtabb időben, amikor stabilizálódik a helyzet az energiarendszerünkben, folytatjuk az áramexportot Európába” – hangsúlyozta az elnök.

Hirdetés

Az államfő részletesen beszélt Ukrajnának az energetikai infrastruktúra helyreállítására vonatkozó igényeiről, és arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vállaljon összekötő szerepet az uniós tagországok segítségének megnyerésében.

Zelenszkij felhívta a figyelmet az ukrán gazdaságot, különösen az energiaszektort támogató platform létrehozásának szükségességére.

A felek a megbeszélésen kiemelt figyelmet fordítottak az Oroszország elleni energetikai szankciók további szigorítására. Az ukrán elnök a következő szankciócsomag részeként az olajárak korlátozása mellett az orosz gázár korlátozásának bevezetését, valamint az uniós országokba irányuló cseppfolyósított orosz gáz szállításának korlátozását szorgalmazta.

Korábban írtuk

Simson kedden érkezett Kijevbe, egy nappal azután, hogy Oroszország ismét rakétacsapásokat mért Ukrajna energetikai infrastruktúrájára – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál kiemelte, hogy először október 10-11-én mért Oroszország tömeges rakétacsapást Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, ekkor a létesítmények mintegy 30 százalékát érte találat. Ezt követően az orosz hadsereg több hasonló tömeges támadást indított Ukrajna energiaszektora ellen, legutóbb hétfő reggel.