Interjút adott a CBS Newsnak Volodimir Zelenszkij, amit a Mandiner szemlézett. A beszélgetés fő témája természetesen a háború volt. „Az egész világ értékeit védjük. És az ukrán emberek fizetik a legnagyobb árat. Valóban a szabadságunkért harcolunk, valóban meghalunk, nem fikció vagyunk. Egy nukleáris állammal harcolunk, amely a világ elpusztításával fenyeget” – fogalmazott az ukrán elnök.

Hirdetés

Az interjút készítő újságíró megjegyezte, hogy az Egyesült Államok mintegy 70 milliárd dollárral járult hozzá Ukrajna háborús erőfeszítéseikhez. Arra volt kíváncsi, számítanak-e arra Zelenszkijék, hogy ez a támogatás továbbra is megmarad.

„Hálás vagyok ezért. Csak azt gondolom, hogy nem csak Ukrajnát támogatják egyedül. Ha Ukrajna elbukik, Putyin biztosan tovább fog menni. Mit fog tenni az Amerikai Egyesült Államok, ha Putyin eléri a balti államokat? Amikor eléri a lengyel határt?” – válaszolt az ukrán elnök, majd hozzátette: „Nézze, ha Ukrajna elbukik, mi lesz tíz év múlva? Gondoljatok csak bele. Ha [az oroszok] elérik Lengyelországot, mi lesz a következő? Egy harmadik világháború?”

„Mi kellhet, ha ezt meg akarjuk akadályozni? Még 70 milliárd dollár?” – kérdezte az újságíró. Zelenszkij elmondta, nem tudja a választ.

Korábban írtuk


„Az egész világnak el kell döntenie, hogy meg akarjuk-e állítani Putyint, vagy egy újabb világháborút akarunk. Putyint nem tudjuk megváltoztatni. Az orosz társadalom elvesztette a világ tiszteletét. Megválasztották őt, és újraválasztották, és felemeltek egy második Hitlert. Ők tették ezt. Nem mehetünk vissza az időben. De itt megállíthatjuk” – hangoztatta Zelenszkij.

A fronton zajló harcokra kérdezett rá Scott Pelley. „Ez egy nehéz kérdés. Teljesen őszinte leszek önökkel. Miénk a kezdeményezés, ami előnyt jelent. Megállítottuk az orosz offenzívát, és ellentámadásba lendültünk. De ez nem halad túl gyorsan. Fontos, hogy minden nap előrehaladunk és területeket szabadítunk fel” – fogalmazott az ukrán elnök.

Az újságíró felvetette, hogy hat hét van még körülbelül addig, hogy eljöjjön a téli időjárás, amit befagyaszthatja a frontot. Zelenszkij erre úgy reagált: „Nem veszíthetünk időt. Felejtsük el az időjárást, és hasonlók. Azokon a helyeken, ahol páncélozott járművel nem tudunk átjutni – repülni fogunk. Ha nem tudunk repülni – küldjünk drónokat. Nem szabad Putyinnak szünetet adnunk.”