Fotó: MTI/EPA/Peter Foley (szerk.)
Hirdetés

Az ukrán elnök videón közvetített beszédében úgy vélte: Oroszország „szótlan rabszolgát” akar csinálni Ukrajnából.

Kijelentette: Oroszország esetében olyan államról van szó, amely az ENSZ BT-beli vétójogát „a halálhoz való jogként” használja.

Zelenszkij felidézte a Kijev melletti Bucsában elkövetett mészárlást, és azt mondta: a második világháború óta „a legszörnyűbb háborús bűnöket” követik el jelenleg Ukrajnában. Arra kérte az ENSZ BT tagországait, hogy az orosz hadsereg vezetőit és a parancsot kiadó személyeket háborús bűnök miatt azonnal állítsák bíróság elé, és szigorúan vonják őket felelősségre.

A Bucsa és más települések polgári lakossága ellen elkövetett vérengzés a múlt hét végén derült ki, miután a Kijevhez közeli térséget február 24. óta ellenőrzésük alatt tartó orosz erők kivonultak. A gyilkosságokról készült képek világszerte felháborodást váltottak ki, és felerősítették a még keményebb büntetőintézkedéseket és a háborús bűnök miatti vádemelést követelő hangokat. Oroszország viszont ukrán provokációnak minősítette a Bucsában történteket.

Korábban írtuk

Az ENSZ BT előtti első személyes felszólalásában Zelenszkij elnök az orosz csapatok tevékenységét az Iszlám Állam és más terrorista szervezetek tagjainak cselekményeihez hasonlította. Hangsúlyozta, hogy Bucsa csak az egyik település, ahol borzalmas mészárlásokat hajtottak végre.

A BT tagjainak is bemutatott rövid videófelvételen véres emberi holttesteket is látni lehetett, a felvétel az „Állítsák meg az orosz agressziót!” felirattal zárult.

A megkínzott, megégett, hátrakötözött kezű, közvetlen közelről tarkón lőtt holttestek felvételei láttán számos nyugati állam orosz diplomatákat utasított ki, és további büntetőintézkedéseket követelt Moszkvával szemben, köztük az oroszországi kőszén európai importjának teljes betiltását. Csak a keddi bejelentések szerint összesen közel 200 diplomatának kell hazautaznia európai országokból.